De Brusselaar die in het Nederlands voetbal op televisie wil kijken, kan maar beter in de juiste gemeente wonen. Telenet verwierf de uitzendrechten voor de topwedstrijden van eerste klasse, maar is slechts in zeven van de negentien Brusselse gemeenten aanwezig, stelde FM Brussel vast. Ook VOO, de Franstalige aanbieder, is slechts in enkele gemeenten beschikbaar.

Telenet zal de komende drie seizoenen de drie topwedstrijden van elke speeldag uit eerste klasse uitzenden. Belgacom zendt de andere wedstrijden gratis uit. De nieuwe regeling dreigt vooral in de Brusselaar kou te zetten. Telenet is immers slechts in zeven van de negentien Brusselse gemeenten aanwezig. In de andere gemeenten heeft Telenet geen kabel en zijn er dus geen topwedstrijden in het Nederlands te zien.

"Wij zouden ook veel liever in heel Brussel aanwezig zijn, maar dat is technisch niet mogelijk." zegt Stefan Coenjaerts van Telenet aan FM Brussel. "Wij hebben immers niet overal kabel liggen. Het is nog even voor de competitie begint, laten we hopen dat er een oplossing uit de bus komt. Voorlopig kunnen we alleen maar praten."

Telenet is beschikbaar in Etterbeek, Ganshoren, Koekelberg, Jette, Schaarbeek, Sint-Agatha-Berchem en Vorst.

Wie niet in een van deze zeven gemeenten woont, moet mogelijk terugvallen op Franstalige zenders. Al heerst ook op dat vlak nog heel wat onduidelijkheid. Telenet heeft al contacten met VOO voor de uitzending van topwedstrijden in Wallonië. In Brussel is VOO ook de kabelaanbieder in Elsene, Sint-Gillis, Evere, Sint-Pieters-Woluwe, Oudergem en Ukkel.

In de andere gemeenten is de kabel echter in handen van Numericable. Wie in Brussel-Stad, Anderlecht, Molenbeek, Sint-Joost of Watermaal-Bosvoorde woont, dreigt dan ook helemaal uit de boot te vallen. Of toch niet want betaalzender Be TV is overal te krijgen en zou ook een deel van de wedstrijden uitzenden. Daarvoor lopen echter nog onderhandelingen met VOO.

De algemene verwachting is dat er tegen het begin van de competitie een oplossing uit de bus komt. "Telenet heeft de nationale uitzendrechten gekocht en mag of moet in sommige gevallen sublicenties toekennen aan partners op plaatsen waar ze zelf niet uitzenden," zegt Ludwig Sneyers van de Pro League aan FM Brussel. "Ik verwacht dat er ook voor de Brusselse gemeenten zonder Telenet of VOO een oplossing komt."

Belgacom TV zal elke speeldag vijf wedstrijden volledig gratis uitzenden. Dat maakte de zender dinsdagavond bekend. Er is dus geen extra voetbalabonnement nodig.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni