| Tom Boon (archieffoto)

Brusselaar Tom Boon ontbreekt voor het eerst in 10 jaar in selectie Red Lions

31/07/2023
Updated: 31/07/2023 16.17u

Tom Boon (33) is niet opgenomen in de selectie van de Red Lions voor het EK hockey van volgende maand in het Duitse Mönchengladbach. De aanvaller is de opvallendste afwezige in de groep van achttien spelers die maandag door bondscoach Michel van den Heuvel is bekendgemaakt.

Naast Boon ontbreken ook routiniers als Sébastien Dockier en Tanguy Cosyns. Youngsters William Ghislain, Nelson Onana en Arno Van Dessel zorgen voor nieuw bloed in de kern van de olympische kampioen.

Boon, geboren in Ukkel, was tien jaar lang een vertrouwd gezicht in de selectie van de nationale hockeyploen. Zo maakte hij in 2013 deel uit van de ploeg die tweede werd op EK in Boom. Ook had hij een aandeel in de wereldtitel van de Red Lions in 2018.

Boon heeft twee Olympische Zomerspelen op zijn actief. Hij was zowel op de Spelen van Rio (2016, zilver) als Tokyo (2021, goud) een vaste waarde in het team.

'Niet in zijn beste vorm'

"We weten allemaal wat de beste Tom voor het team kan betekenen", aldus bondscoach Michel van den Heuvel maandag tijdens zijn persconferentie. "Hij heeft unieke kwaliteiten op scorend vlak en bij corners, maar we zitten in een proces waarbij we ook op de langere termijn kijken, naar de Olympische Spelen en zelfs het WK in België (in 2026, red). Een aantal spelers, zeker in de voorhoede, zal er dan niet meer bij zijn en daarom brengen we nu jongeren als Nelson Onana en William Ghislain die in dezelfde zone als Tom spelen. Misschien zit hij nu ook niet in zijn beste vorm, maar uiteindelijk maken wij de keuze voor een evenwichtige balans. De geselecteerde jonge talenten hebben in de Pro League laten zien wat voor een energie ze brengen, dat ze klaar zijn om op dit platform te acteren."

"Tom Boon thuislaten was een zware keuze en hetzelfde geldt voor Dockier en Cosyns", benadrukt de Nederlandse trainer nog. "Ook zij hebben geweldige specialismen en hebben op het WK laten zien wat ze de ploeg kunnen bijbrengen. Dit waren ongelofelijk moeilijke keuzes. Het zijn atleten die al zoveel aan het Belgische hockey hebben gegeven."

Tegelijk benadrukt Van den Heuvel dat voor de niet-geselecteerden de deur voor Parijs nog niet gesloten is. "Uit deze groep van achttien komen niet noodzakelijk de zestien voor de Olympische Spelen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport , Tom Boon , EK hockey , Red Lions

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni