Brusselaars op het wereldkampioenschap gamen

Dimitri Vandezande
© Brussel Deze Week
20/06/2006
België is dan misschien niet vertegenwoordigd op het Wereldkampioenschap voetbal, maar in de gamingwereld doen 'onze jongens' mee op het hoogste niveau. Op 27 juni start de vierde editie van het Wereldkampioenschap van videospelen in Parijs. Starlan, een Brusselse vzw, organiseerde de kwalificaties en bepaalt wie ons land vertegenwoordigt op het internationale tornooi.

Gamen is in. Of het nu op een spelconsole, op het internet of op een LAN-party is. Steeds meer jongeren doen eraan mee. Professionele gamers hebben we hier nog niet. Toch zijn er jongeren voor wie gamen een mooie bijverdienste is. Ze blinken uit in één of ander spel en gaan op LAN-party's vaak naar huis met een prijs. De allerbesten strijden bovendien mee om ons land te mogen vertegenwoordigen op grote tornooien. Reiskosten, hotelovernachtingen, eten en drinken, alles wordt vergoed door de sponsors. Eén van die tornooien is het Wereldkampioenschap van Elektronische Sporten (ESWC - Electronic Sports World Cup) in Parijs. Achthonderd kampioenen uit meer dan vijftig landen bestrijden er elkaar van 27 juni tot en met twee juli in verschillende disciplines in Le Palais Omnisports de Paris-Bercy, zeg maar het Vorst Nationaal van Frankrijk. De prijzenpot bedraagt maar liefst vierhonderdduizend dollar. Individuele spelers kunnen tot twaalfduizend euro aan prijzengeld verdienen. Er worden meer dan veertigduizend toeschouwers verwacht.

Sport
Lê Quang-Tuan (24 jaar en van Vietnamese origine) staat in voor de public relations en marketing van de Brusselse vzw Starlan. Zij organiseerde over het hele land de kwalificaties en stuurt zeventien Belgische deelnemers naar het WK. "Het is fantastisch," zegt Lê. "Er doen 52 landen mee, zoals Amerika, China, Marokko, Vietnam en Saoedi-Arabië. Op grote schermen kan het publiek de matchen volgen. Elk team heeft zijn eigen fanclub mee. Er heerst een sportieve ambiance, de mensen komen er voor het plezier. De deelnemers kunnen meedoen aan individuele spelen zoals Pro Evolution Soccer (een voetbalsimulatie), Warcraft (een real-time strategie-computerspel), Quake (eerste persoonsschietspel) of Gran Turismo (autosimulatie) of aan teamspelen zoals Counterstrike (oorlogsspel). Alles is zo realistisch, je ziet zelfs de vertragingen bij het voetbal. Buitenstaanders vragen zich misschien af wat dit te maken heeft met sport. Maar je merkt dat de spelers een zeker talent moeten hebben. Drie van onze deelnemers komen uit Brussel. Vorig jaar hadden we twee halve finalisten en een kwartfinalist. Ik denk dat de Belgen dit jaar zeker een goede kans maken. We hopen dat iedereen de poules overleeft en een paar podiumplaatsen scoren zou leuk zijn. Het probleem van de Belgen is dat ze helaas te weinig trainen (lacht). Ze trainen bijna niet tussen de tornooien van de LAN-party's. De laatste weken oefenen ze nu toch al drie à vijf uur per dag. Iedereen is gemotiveerd."

Asociaal
Starlan werd in 1999 opgericht en bestaat uit zes vaste medewerkers en een 75-tal vrijwilligers en supporters. Haar belangrijkste doelstellingen zijn het promoten van elektronische sporten in België en het negatieve imago van gaming bij de mensen weghalen. De Brusselse vzw organiseert ook regelmatig LAN-party's over heel België. Zet een stel computers bij elkaar, verbindt die via een netwerk en u hebt een LAN-party. Het klinkt als een fuif, maar dansen en zingen horen er niet bij. De focus ligt op spelletjes spelen en dat doen ze op zo'n LAN-party het hele weekend door, non-stop van vrijdagavond tot zondagavond. Er wordt veel junkfood gegeten en weinig geslapen. Wat moet u meehebben op een LAN-party? Een beeldscherm, computerkast en allerhande accessoires volstaan. Velen hebben ook een luchtmatras en een slaapzak bij. Na de nodige dosis slaap sluiten ze hun pc aan op het computernetwerk en zijn ze weer vertrokken voor een stevige portie gaming.
"In België zijn er gemiddeld tweehonderd spelers op elke LAN-party. Soms kan het aantal gamers zelfs oplopen tot meer dan duizend. De meeste mensen komen van ver en hebben niet de mogelijkheid om naar huis te gaan, want een LAN-party duurt 24 uur op 24. Meestal is er een bar en een plaats om te slapen. En ja, er is veel junkfood en alcohol. Maar het is niet slechter voor je gezondheid dan wanneer je met vrienden een weekendje uitgaat. Wij organiseren nu ook tornooien en competities, wat we e-sport noemen. Dat concept bestaat nog maar vier à vijf jaar. De deelnemers zijn meestal tussen de 15 en 35 jaar, al is de meerderheid rond de 25. Tachtig procent bestaat uit mannen. Het is democratisch want met een goedkope pc kan je al meespelen. Natuurlijk is het minder duur om te gaan voetballen met je vrienden. Op dit ogenblik is het verboden om in België geld te verdienen met LAN-party's. De winnaars krijgen natuurlijk van de sponsors bijvoorbeeld grafische kaarten of soms zelfs een complete pc cadeau. In België bestaan er geen professionele gamers, in tegenstelling tot in het buitenland. In Korea zijn er bijvoorbeeld nationale televisiezenders die matchen van LAN-party's uitzenden."
"Er zijn veel mensen die vooroordelen hebben over gaming. Ze denken dat die spelers 24 uur aan een stuk achter een computerscherm zitten en geen sociaal leven hebben. Maar dat beeld klopt niet. Wij organiseren evenementen waar zeshonderd mensen aanwezig zijn. Wanneer je asociaal bent, kom je toch niet spelen met al dat volk? Er bestaan wel sociale gevallen, maar die kom je daar niet tegen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni