Brussels Boxing Academy: ‘Niemand aan zijn lot overlaten’

Tim Schoonjans
© Brussel Deze Week
13/05/2012
Boksen krijgt eindelijk de aandacht die het verdient. Daar heeft de Brussels Boxing Academy (BBA) een stevig aandeel in. Hun resultaten in de ring en daarbuiten zijn opzienbarend. Het loopt lekker, en dat is nu ook te zien in de film Champions.

"We gaan vooruit," stelt BBA-jeugdtrainer en -secretaris Tom Flachet (38). "In de beginjaren moesten we afrekenen met problemen aan onze infrastructuur, waardoor onze zaal regelmatig niet beschikbaar was. De laatste jaren loopt alles vlot, en je voelt meteen het verschil. De dynamiek zit erin. De kwaliteiten van de bokssport worden ook steeds meer gewaardeerd, ook door het grote publiek. Al vind ik dat het amateurboksen dat wij beoefenen, nog te veel in de marginaliteit zit."

De basis van BBA is een vijftiental jaar geleden gelegd binnen het jeugdhuis Chicago. In 2004 ging de club echt van start in de sportzaal van school De Kleurdoos. "We streven niet naar competitie, maar we willen de jongeren wel de mogelijkheid geven om te groeien. Met de trainers (naast Flachet ook Mohamed Idrissi, Mohamed Maalem en Anas Lamouissi, TS) zijn we ook wel ambitieus. Als een bokser wil doorgroeien, dan gaan we mee. Staat een van onze leden ooit op de Olympische Spelen, dan is dat een gevolg van onze ambities. Bij sommige clubs wordt een selectie gemaakt en worden de beste boksers beter ondersteund, bij ons wordt niemand verwaarloosd."

Het goede werk aan de basis wierp de afgelopen weken vruchten af. Yassine Bouanan won de Belgische titel bij de super-zwaargewichten, Brahim Naanai en Ibrahim Mehouti wonnen Belgische titels bij de cadetten, en Ayoub Bazarouj werd zelfs als eerste van de BBA-boksers opgeroepen voor de Vlaamse Ligaploeg. "Ayoub heeft op een internationaal toernooi met aanzien in Denemarken ook nog eens goud behaald. Ik zie twee redenen voor die mooie resultaten: we hebben een heel brede basis, waardoor sommige jongeren er automatisch uitsteken, en ten tweede hebben we een sterk team van vier trainers die veel overleggen en elkaar goed aanvullen. We leggen elk onze accenten en staan open voor elkaar, voor kritiek en nieuwe inzichten."

BBA heeft ondertussen een driehonderdtal leden, ouder dan zes: een heel gemengd publiek met een sterke vrouwelijke aanwezigheid. Motivatie is er genoeg, maar wie aan competitie wil doen, moet het wel zelf aangeven. Niemand wordt gedwongen of voorgetrokken. "Je kunt hier ook jarenlang gewoon komen boksen. Maar onze structuur is wel ambi­tieus. Onze leden zien dat ze verder kúnnen groeien. We zijn nu ook onze Academie aan het uitwerken. Dat is een boksprogramma volgens leeftijd waar wij ons als trainer engageren dat ze bepaalde technieken leren. Voor elk niveau willen we een leerlijn. Nu is zoiets er alleen voor de zes- tot acht- en de negen- tot twaalfjarigen."
De BBA is meer dan boksen. Sociaal engagement is minstens even belangrijk en kwam de afgelopen weken nadrukkelijk in beeld. Zo werkten een vijftiental jongeren uit de club mee aan het theaterproject A sleeping elephant over Muhammad Ali in de KVS. "Daar heb ik echt jongeren zien openbloeien," zegt Flachet. "Met het versterken van de sociale vaardigheden van onze leden zijn we dagelijks bezig. We proberen dingen bespreekbaar te maken, bijvoorbeeld door te praten over wat er allemaal in de wijk gebeurt. Onze boksers groeien ook als mens. Binnen onze projecten geven we ze verantwoordelijkheid, onder meer door hen les te laten geven."

Naast het theaterproject is er nu de film Champions, die het reilen en zeilen van de club in beeld brengt. Beide projecten werden een tweetal jaar in gang gezet. "De Brussels Boxing Academy doet intrigerend werk," vertelt regisseur Caroline Van Kerckhoven (36). "In de film zie je bijvoorbeeld Mohamed Idrissi aan het werk, een gedreven trainer die een sterke band met de boksers heeft. Hij maakt de jongeren niet alleen klaar voor een boksmatch, maar ook voor het leven. De film gaat niet echt over het sociaal project, maar je voelt dat wel."

"Je leert jongeren kennen op een manier die je niet verwacht; je krijgt een blik op een wereld die niet zo macho is als je zou verwachten. De kijker maakt kennis met de emoties die onder die jongeren leven. Er is echt een grote solidariteit tussen de jongeren en de trainers. Het is daar één grote familie."

Om de gestage evolutie van de club verder te zetten, wil BBA zijn ploeg nu structureel versterken. Zowel het sportieve als het sociale gedeelte moet verder uitgebouwd worden. "We ijveren er ook voor om een structuur op poten te zetten waarin jongeren kunnen doorgroeien," besluit Flachet. "We willen de Brusselse clubs verenigen in een sportieve uitwisseling, waarin ze regelmatig tegen elkaar sparren. In ons eentje kunnen we wel de Belgische top halen, maar het internationale niveau is te hoog gegrepen."

"Daarom zijn we op zoek naar een plek waar we een 'Huis van de Bokssport' kunnen oprichten. We zien dit vooreerst als een regionaal initiatief, maar later zouden we graag nationaal gaan. Ons voorbeeld is Frankrijk, waar zo'n samenwerking al volledig is ingeburgerd. Ook daar zat iedereen aanvankelijk op zijn eilandje, maar een open geest en collectieve trainingen hebben van hen een sterk boksland gemaakt. Daar willen wij ons aan spiegelen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni