Brussels Boxing Academy waagt de klim

Francis Marissens
© Brussel Deze Week
13/06/2011
Als expeditie kan het tellen: eind juni trekken twaalf jonge Brusselse boksers en drie begeleiders naar de Mont Blanc. Jonge en gepassioneerde sporters in de ring, maar zonder enige klimervaring: slagen ze erin om zich als team een weg naar boven te vechten, 4.807 meter hoog? Het klinkt als een waanzinnig avontuur, maar Tom Flachet van de Brussels Boxing Academy weet van wanten, boks- en andere.

S ommige deelnemers lijken nog niet te beseffen wat hen straks te wachten staat. Gewone gasten uit Molenbeek, Kuregem, de Chicagowijk, Anneessens en de Papenvest. Ze schreven zich in, want ze zitten niet om een uitdaging verlegen. Alleen initiatiefnemer Tom Flachet (Buurtsport en BBA) weet goed waaraan hij begint: hij is niet alleen bokstrainer, maar ook bergfanaat. "Al als kind vertoefde ik veel in de bergen. Ze bleven me aantrekken, en dus behaalde ik een brevet alpijns klimmen. Later ging ik ook rotsklimmen: om niet meer alleen voor de eenvoudigste weg naar boven te kiezen. Ik heb nu elf of twaalf bergen van vierduizend meter of meer beklommen."

Is dat voldoende om een onervaren groep op sleeptouw te nemen naar de allerhoogste top van Europa? "De Mont Blanc is technisch een vrij makkelijke klim. Maar het is superzwaar voor je conditie en uithouding. Dat wordt dus de uitdaging. Bokstechnisch heeft zo'n klimexpeditie geen nut, mentaal wel. De eigen grenzen opzoeken en verleggen, maar ook als groep tot het uiterste gaan, elkaar oppeppen, vooruitstuwen: daar gaat het om. Natuurlijk willen we met z'n allen de top halen, maar als er al een paar in zouden slagen, dan is dat ook voor de groep een enorm succes."

"We bereiden ons goed voor. Leren op een gletsjer lopen, wennen aan de hoogte, maar ook: 's nachts opstaan en vertrekken. Dat moet, zeker de dag dat je naar de top wilt doorstoten. Maar niks geweldigers dan door de bergen te stappen in het donker en dan de zon te zien opkomen. Ook dat wordt voor iedereen van onze groep een nieuwe ervaring. Contact met de natuur op haar puurst: er gaat voor elk van deze stadsjongeren een wereld open."

Het tijdschema is strak: op dag 7 wordt de beklimming van de Mont Blanc aangevat, op dag 8 een gooi naar de top gedaan. Maar wat als het weer niet meezit? "We hebben welgeteld één dag speling. Is het slecht weer, dan vertrekken we niet naar de top. Dan is de berg sterker dan wij, geen probleem. Hetzelfde met hoogteziekte: dat heb je niet in de hand. Het is een verraderlijke ziekte. Als ze opduikt, moet je terug naar beneden. Dat we vooraf goed acclimatiseren, kan helpen, maar het biedt nog geen zekerheid."

Overgewicht
Twaalf boksers staan centraal. Mohamed is met zijn vijftien jaar de jongste, Michaël is als dertigplusser een buitenbeentje. De anderen zijn tussen zeven- en negentien. Vorige week liepen ze nog ter voorbereiding de 20 km door Brussel. Onder hen ook Jalal El Achkar (17). "Sinds anderhalf jaar ben ik aangesloten bij deze boksclub," legt de student sociaal-technische wetenschappen aan Sint-Guido uit. "Ik kampte toen met enorm veel overgewicht, kon zelfs met moeite stappen. Dus moest ik rondjes lopen. Dankzij de trainers hier en de superfijne clubgeest heb ik volgehouden: 25 kilo kwijt in een jaar. De tocht naar de Mont Blanc beschouw ik als een avontuur. Het is niet goed om altijd in dezelfde straat of stad te blijven. De natuur in, dat wordt prachtig."

Ahlam (17) is het enige meisje binnen de groep. Een vrijgevochten meid, dat is duidelijk. Maar ook zij heeft geen benul van wat haar in het hooggebergte te wachten staat. "Dat ik het enige meisje zou zijn, wist ik niet. Geen probleem hoor, ik red het wel. Neen, ik heb nog nooit geklommen of een berg van dichtbij gezien. Het is een challenge. Mijn ouders? Die weten dat ik met de club naar Frankrijk trek, meer niet. De Mont Blanc, dat is Frankrijk, hé."

"Boksen doe ik intussen één jaar. Ik geniet daarvan. Supertof. Het is fysiek hard, dat wel, maar dat word je gewoon. Ik kom hier elke dag meetrainen. De 20 km? Ja ja, die heb ik ook uitgelopen. Allez, om eerlijk te zijn: we hebben tien kilometer gelopen, dan een vijftal kilometer gestapt en dan weer gelopen. Maar wat een sfeer! Het is alsof iedereen je draagt."
Francis Marissens

De BBA-expeditie vertrekt op 23 juni en plant een aanval op de top van de Mont Blanc op 30 juni. De VGC ondersteunt, maar bijkomende sponsoring blijft welkom. Meer bij Tom Flachet op 0473-61.04.76; meer over de Brussels Boxing Academy op www.bba-olympic.be

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni