embleem Brussels Citizens

Brussels Citizens uit de startblokken

Tim Schoonjans
© Brussel Deze Week
24/09/2014

Sport op hoog niveau combineren met een professioneel en gezinsleven is niet evident. Rugbyspelers die dat niet meer kunnen opbrengen, kunnen nu terecht bij een gloednieuwe club: de Brussels Citizens.

“Het idee om te stoppen met rugby speelde al een tijdje bij heel wat spelers,” vertelt voorzitter Diego Lacroix (28), die de club oprichtte met Hadrien Peiffer, Mathieu de Lophem en Arnaud de Cartier. ‘We speelden op een goed niveau en vonden het spijtig ermee te moeten kappen, maar het niveau was gewoon te veeleisend. Daarom hebben we beslist om een nieuwe club op te richten die één keer per week traint en in het weekend een match speelt. Veel rustiger. Je mag het oldschool rugby noemen, zeer feestelijk (lacht).”

Plezier wordt er gemaakt, ja, maar op het veld gaat het er wel stevig aan toe. De kern van 35 à 40 spelers kan op een pak ervaring rekenen. Heel wat spelers komen van ploegen als Bosvoorde en Kituro, waar ze in de tweede of derde ploeg speelden. Ze zijn onlangs van start gegaan in derde regionale. “Op dit moment spelen we onder ons niveau. Je kunt promoveren, maar om in de nationale reeksen uit te komen, moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen. Bepaalde infrastructuur hebben – nu maken we gebruik van het veld van de Vrije Universiteit Brussel – en bijvoorbeeld ook een jeugdschool hebben. Dat blokkeert ons op dit moment, maar we hopen dat in de toekomst wel uit te bouwen.”

Geen one shot
Het project van de Brussels Citizens is in november 2013 ontstaan en in juli van dit jaar zijn de inschrijvingen van start gegaan. Het concept van een ploeg waar veel kan maar niets echt moet, slaat aan want de databasis van de club is al rijk gevuld. In de nabije toekomst moeten daar ook nog jonge spelers bij komen.

“Het is nog niet echt concreet, maar we willen ook een sociaal project op poten zetten, rugby inzetten om jongeren die moeilijkheden hebben te helpen. Hen begeleiden en eventueel laten doorstromen naar een hoger niveau. We hopen de komende maanden al die zaken verder te ontwikkelen. We hebben veel in deze club gestoken en willen niet dat het een ‘one shot’ wordt. Hopelijk kunnen wij net als de andere Brusselse rugbyclubs een rijke geschiedenis uitbouwen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni