Brussels Gay Sports viert twintigste verjaardag

Tim Schoonjans
© Brussel Deze Week
07/09/2011
Brussels Gay Sports (BGS) is een sportclub met een doel: al twintig jaar draagt ze een steentje bij aan de bredere acceptatie van homoseksualiteit. Vandaag is BGS de grootste holebisportclub van het land en maken de BGS’ers zich op voor de twintigste Brussels Games.

"Er was behoefte aan een sportclub voor holebi's, omdat het in die tijd nog een stuk moeilijker was dan nu om uit de kast te komen," vertelt voorzitter Bruno Olislaeger (37) over de beginjaren. "Ik hoor uit die tijd verhalen van mensen die foto's vermeden of die enkel bekend wilden staan als 'Jan' of 'Piet'. Uit schrik dat andere mensen het te weten zouden komen, gaven ze hun echte naam niet op. Maar BGS was en is nog altijd een plek waar ze zichzelf kunnen zijn."

Het verhaal van BGS begon in feite al in november 1987, toen een groep vrienden samen volleybal begon te spelen onder de naam Les Coccinelles, naar hun manier van springen op het veld. Op 1 juli 1991 begon BGS met twintig volleybalspelers. Het was het begin van een mooi verhaal, al doken er onderweg meermaals problemen op. "Onze zwemvereniging wou zich bijvoorbeeld aansluiten bij de Franstalige zwembond om mee te kunnen doen aan competities. Ze dienden een aanvraag in onder de naam Brussels Gay Sports en werden geweigerd. Het nieuwe dossier onder de naam Brussels Starfish werd wel aanvaard."

BGS biedt zijn kleine zeshonderd leden elf activiteiten aan en zou daaraan binnenkort ook graag minivoetbal toevoegen. De club werkt zoals elke andere sportclub, met trainingen tijdens de week en een wedstrijd in het weekeinde. "We doen er alles aan om te tonen dat wij hetzelfde doen als om het even welke andere sportclub. De eerste vraag die je dikwijls krijgt van hetero's, is: 'Wat gebeurt er dan onder de douches?' Wel... niks. Wij sporten samen, douchen en kleden ons om. En achteraf gaan ook wij een pint drinken, net als in de meeste andere sportclubs."
"Je hebt sporters van alle niveaus binnen BGS. Een paar jaar geleden hadden we bijvoorbeeld bij het volleybal een damesploeg die werkelijk alles won waar ze aan deelnam. Op de World Outgames van Montréal in 2006, zowat onze Olympische Spelen, hebben ze in de hoogste categorie goud behaald. Dat kan toch wel tellen."

Het sociale is bij BGS even belangrijk als de sport. Ze staan over heel Europa bekend om hun toernooien, en dan vooral de Brussels Games. Die vinden dit weekend, van 9 tot en met 11 september, voor de twintigste keer plaats. "Er worden vijf sporten aangeboden: badminton (enkel en dubbel), tennis, volleybal, zwemmen en een wandeling van een twintigtal kilometers. Zoals elk jaar worden de deelnemers op vrijdag onthaald en wordt er zaterdag heel de dag gesport. Zondag is er dan een brunch en een wandeling door het centrum van Brussel. Zaterdagavond is er onze grote fuif. Competitie is leuk, maar bij ons komt er meer bij kijken."

BGS is dit jaar vooral bezig geweest met het programma van zijn twintigste verjaardag. Zodra die voorbij is, willen ze zich opnieuw lanceren. "We willen met nieuwe activiteiten beginnen, onze website verbeteren en nog beter communiceren met onze leden en met de buitenwereld."

"De bedoeling van BGS was - en is - ervoor te zorgen dat je ergens naartoe kunt gaan in Brussel om mensen te leren kennen, zonder dat je automatisch aangewezen bent op het café of de sauna."

Kiss-in
Bij BGS beseffen ze dat er nog problemen zijn die opgelost moeten worden, denk maar aan de homohaat in de Brusselse straten. "We horen van de problemen van sommige leden. Het is voornamelijk verbale agressie, maar ook dát moet eruit. Voor een deel hebben we ons doel bereikt met de betere aanvaarding, maar er is nog steeds discriminatie. Daar moeten we verder aan werken. Zolang het niet mogelijk is dat iedereen zich honderd procent aanvaard voelt en mensen nog bang zijn om tegen iemand te zeggen dat ze homo zijn, zullen verenigingen als de onze blijven bestaan."

Het militante uit de beginperiode is er nog niet helemaal uit. "We doen mee aan de Pride, en toen er een paar maanden geleden een kiss-in werd georganiseerd (na een geval van gay bashing, red.) , waren we ook van de partij. Dat militante is er nog altijd. Onze jaarlijkse zwemwedstrijd Swim for Life steunt projecten van organisaties die vechten tegen hiv. Ook dat is een deel van ons engagement. Het is misschien minder actief dan vroeger, maar als er dingen gebeuren, dan staan wij absoluut op de eerste rij om deel te nemen."

------------
Brussels Gay Club, 9 en 10 september 2011

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni