| Nina Pinzarrone

Brussels kunstschaatstalent Nina Pinzarrone (16) pakt zilver bij Grand Prix-debuut

© BRUZZ - Belga
04/11/2023
Updated: 05/11/2023 08.08u

De Brusselse kunstschaatsster Nina Pinzarrone heeft meteen hoge ogen gegooid bij haar Grand Prix-debuut. In het Franse Angers sleepte de 16-jarige een zilveren medaille in de wacht, mét een nieuw persoonlijk record in zowel de vrije als korte kür.

Met een totaalscore van 198,90, twee persoonlijke records én een zilveren medaille heeft Nina Pinzarrone meteen furore gemaakt in haar debuut in het Grand Prix-circuit.

Het goud was voor de Amerikaanse Isabeau Levito, wereldkampioene bij de junioren vorig jaar en leeftijdsgenote van Pinzarrone. Zij schaatste een score van 203,22 bij elkaar, ondanks een val in de slotseconden.

'Buiten de werkelijkheid'

"Het lijkt erop alsof ik een beetje buiten de werkelijkheid sta. Maar het is echt waar", zei Pinzarrone na zeven onberispelijke drievoudige sprongen en pirouettes van het hoogste niveau. "Ik ben heel gelukkig. Maar ik zal het ook fijn vinden als ik weer gewoon kan trainen."

Bij de volgende wedstrijd, over twee weken, zal ze Loena Hendrickx en de derde Belgische kunstschaatsster van topniveau, Jade Hovine, treffen. Dat is in Mechelen, waar de nationale titel op het spel staat. Een week later volgt haar tweede GP-krachtmeting in Japan.

Pinzarrone herinnerde er in Angers aan dat ze het seizoen zwak was begonnen. Bij de Lombardia Trophy in Bergamo eindigde ze in een relatief bescheiden deelneemstersveld als negende. "Toen was ik mezelf niet. Ik weet niet wat daar gebeurde, maar dat heb ik nu achter me gelaten. Ik ben gaan trainen. Ik wist wat ik kon. Dat heb ik nu laten zien. Je moet het alleen wel op het juiste moment doen."

'Perfecte kür'

Coach Ans Bocklandt was verrast met de tweede plaats die haar pupil zaterdag behaalde op de Grand Prix kunstschaatsen van Frankrijk. "Dit is fantastisch", reageerde ze.

Vooraf hadden Pinzarrone en haar coach geen klassering in gedachten. Dat zeven van de elf tegenstandsters met een betere persoonlijke topscore naar Angers waren gereisd, zegt niet zo veel, meende Bocklandt.

"Nina heeft gedaan wat ze kan, en dan is het afwachten wat de concurrentie doet." In het korte programma had Bocklandt nog een duidelijk mindere sprong (combinatie van drievoudige Lutz en drievoudige toeloop) vastgesteld. "Maar de kür was perfect."

Voor de volgende Grand Prix, binnen drie weken in Japan, doet Pinzarrone mee aan het Belgisch kampioenschap. "Dat vergeten we zeker niet", aldus Bocklandt. Voor dat toernooi in Mechelen zijn naast Pinzarrone ook Loena Hendickx en Jade Hovine bij de vrouwen ingeschreven. Dat het tweetal daardoor betrekkelijk laat de reis naar Osaka maakt, is geen probleem. "Daar gaat Nina heel makkelijk mee om", besloot Bocklandt.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni