Brussels Open van start: Sterren voor het grijpen

Tim Schoonjans
© Brussel Deze Week
18/05/2013
Het epicentrum van de Belgische tenniswereld verschuift deze week naar de hoofdstad. Allerlei toppers spelen van 18 tot en met 25 mei de Brussels Open, als voorbereiding op Roland Garros. Maar dit tornooi is meer dan alleen maar tennis.

"We hebben dit jaar wat meer aandacht voor de kinderen," vertelt tornooidirecteur Dominique Monami (39). "Woensdag is traditioneel onze kinderdag, maar daar blijft het niet bij. In het publieksdorp, dit jaar in tennisclub Primerose, wordt een heus kinderdorp opgetrokken. Naast animaties zullen de kinderen ook initiaties kunnen volgen bij professionals, ze kunnen aan een minitoernooi deelnemen dat in samenwerking met de tennisfederaties wordt georganiseerd, noem maar op. We willen jongeren zin geven om te tennissen en om meer gezinnen aan te trekken."
Die gezinnen kunnen rekenen op een dag vol tennisplezier. Los van de wedstrijden en het publieksdorp, waar allerlei stands staan, valt er elke dag wel iets te beleven. Op maandag wordt een openingsceremonie op poten gezet, waar onder meer de reekshoofden voorgesteld worden. En op dinsdag worden de vrouwen in de bloemetjes gezet.

"Tussen de matchen door, kunnen de mensen inderdaad heel wat ontdekken. Wat een van onze sterkste punten is, is de nabijheid van de speelsters. Op een grandslamtoernooi zijn zij constant omgeven door bodyguards. Je kunt ze nooit benaderen. In Brussel kan je een topper tegen het lijf lopen die haar racket laat besnaren. Ze worden ook betrokken bij allerlei animaties, handtekeningensessies, etc."

Monami is een fiere tornooidirecteur. Ze werkt actief aan de ontwikkeling van haar tornooi en slaagt in haar opzet. Al wil ze de gestage groei de komende jaren blijven doortrekken.

"We zijn nog niet incontournable, en dat is mijn doel. Ik wil dat we een vaste waarde worden, de place to be voor tennisamateurs. Ik wil dat de tennisliefhebbers na de laatste dag van de Brussels Open al snakken naar de volgende editie. Daarvoor zal tijd nodig zijn, en vooral heel wat goede edities."

"Een andere troef is dat je bij ons misschien de toekomstige finaliste van Roland Garros aan het werk kunt zien. De afgelopen jaren hebben onder meer Schiavone en Radwanska kort na hun deelname aan de Brussels Open geschitterd op grand slams. Dat is toch mooi meegenomen."

Kirsten en Yanina
Het tennistoernooi is meer dan toppers die zich voorbereiden op Roland Garros. Jonge talenten krijgen de kans om hun eerste stappen in het profcircuit te zetten en belangrijke ervaring op te doen. En stiekem hoopt iedereen uiteraard op een verrassing van onze Belgische dames.

"Kirsten (Flipkens) en Yanina (Wickmayer) hebben al speelsters uit de top tien verslagen, dus waarom zouden ze dat nu niet opnieuw kunnen doen? Al is gravel niet hun favoriete ondergrond. Maar het is zeker niet onmogelijk."

"Het is belangrijk om in België een toernooi te hebben waar jongeren internationale ervaring kunnen opdoen. Alison Van Uytvanck, die er terug bij is, kreeg vorig jaar een wildcard en schopte het tot de kwartfinale. Dat is toch super. Een toernooi als de Brussels Open kan alleen maar goed zijn voor het Belgische tennis."

Meer informatie over tickets en de dagprogramma's vindt u op www.wta-brusselsopen.com.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Laken , Sport

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni