Brussels Tigers spelen rugby sevens

Tim Schoonjans
© Brussel Deze Week
07/08/2011
Sinds bekendraakte dat rugby sevens in 2016 een olympische discipline wordt, zit de sport in de lift. De Brussels Tigers surfen mee op de golf van het succes.

"Rugby sevens is sneller en spectaculairder dan klassiek rugby," vertelt Laurent De Loecker (28) van de Brussels Tigers. "Trainer Yvan Luyten richtte in september 2010 met een paar gepassioneerde spelers onze ploeg op."

In België wordt al een paar jaar een sevens-competitie georganiseerd, na het klassieke rugbyseizoen (met vijftien). Die bestaat wel maar uit vier manches, en de deelnemende ploegen hangen vast aan bestaande clubs. De Tigers zijn de eerste onafhankelijke ploeg. "We zijn een ploeg, geen club. Daar hebben we de structuren niet voor. We worden wel geholpen door BUC Sint-Joost-ten-Node, van wie we de infrastructuur mogen gebruiken. Zij hebben ook zelf een sevens-ploeg: de Tigrous. Ze zijn meteen ook onze sparringpartner."

De handicap van rugby sevens is dat het maar van mei tot augustus wordt gespeeld; de rest van het jaar overheerst het klassieke rugby. De Tigers zouden in het najaar graag af en toe naar het buitenland trekken om er toernooien te spelen. Ze organiseren alvast heel het jaar door twee maandelijkse trainingen op de velden van BUC. "Iedereen die wil, mag meetrainen, de deur staat open. En met succes. We hebben over heel het jaar een dertigtal spelers bereikt, met een harde kern van een twintigtal. Dat zijn vooral Brusselaars, maar ook bijvoorbeeld Belgen die tijdens het seizoen in het buitenland spelen. Het zou kunnen dat we in de toekomst een tweede ploeg maken, een 'reservoir' voor de A-ploeg."

Bij rugby sevens overheerst een goede sfeer, misschien zelfs nog wel meer dan in het klassieke rugby. "Dat is misschien omdat het na het klassieke seizoen wordt gespeeld. Je hebt altijd een feestelijke sfeer, veel supporters verkleden zich en zo. Tijdens een toernooi in Engeland zat het Twickenham-stadion - met zijn capaciteit van 82.000 man - eens bijna volledig vol met mensen die zich in de een of andere superheld hadden verkleed." Zo'n topsfeer willen de Tigers op 27 augustus naar Brussel halen voor hun eerste internationale toernooi. Er moet nog veel geregeld worden, maar het toernooi past naadloos in de visie van het bestuur. "We willen vooruitgaan en rugby sevens promoten. We hebben tijdens ons eerste jaar al veel publiciteit gemaakt, goed gepresteerd en leuke reizen gemaakt. We hebben er goesting in."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni