Brussels Triathlon Club (BTC): Verenigde individualisten

Tim Schoonjans
© Brussel Deze Week
28/11/2011
De pioniers van de Brusselse triatlon blazen 25 kaarsjes uit. Ze zagen hun sport groeien en de Europeanen toestromen. De Brussels Triathlon Club (BTC) droomt van een wedstrijd in eigen stad, maar dat is alsnog een utopie.

"In het begin van de jaren 1980 waren er veel Brusselaars terug te vinden op triat­lons," vertellen pioniers Yves Haerden (52), Eric Mager (53), Johan Coene (60) en Marc Baert (59) in koor. "We werden een vriendenclubje, en dat is uitgegroeid tot deze club. Dat moest ook, want naarmate de sport professioneler werd, moesten triatleten bij een club aansluiten om aan wedstrijden te mogen deelnemen."

De pioniers kregen snel nieuwe ploegmaats, die op hun beurt andere clubs in de hoofdstad oprichtten. BTC is uitgegroeid tot een club van 82 leden, maar sommigen laten zich amper zien. "Dat zijn jongens die gewoon lid zijn om hun licentie te hebben. Je hebt leden in soorten. Sommigen doen het puur voor het plezier, anderen gaan er al wat serieuzer mee om. Een paar jaar geleden hadden we een Australisch lid: hij is elfde geëindigd in de triatlon van Nice. Dat is niet niets. Vrouwen zijn er dan weer amper, maar dat is een algemeen Europees fenomeen."

Trainen is bij triatlon grotendeels een individuele aangelegenheid, in het tempo van je lichaam en je ambitie. Bij BTC komen ze op maandag en vrijdag samen in SportCity om anderhalf uur te zwemmen, op zaterdagochtend halen ze de fiets van stal. "Tijdens het zwemmen is er een techniektrainer aanwezig, maar verder ben je op jezelf aangewezen.

Beginnelingen krijgen wel een duwtje in de rug met tips over trainen en materiaal. Maar triatlon is een individuele sport, je moet zelf je weg vinden. De sfeer is sowieso gemoedelijk. Ons devies is: serieus aan triatlon doen zonder jezelf al te serieus te nemen."

In Vlaanderen is triatlon in de mode, in de hoofdstad is dat minder het geval, ook al omdat de infrastructuur ontbreekt. "Je hebt wel het Ironmanneke (gelieerd aan de Navo, red.) , maar die wedstrijd is grotendeels in zaal. Waar wil je hier gaan zwemmen? In het kanaal? Je moet Brussel verlaten om iets te kunnen organiseren. Jammer."

De 25ste verjaardag werd gevierd met een diner voor leden en ex-leden. En nu? "Voortdoen zoals we bezig zijn. Met plezier en liefde voor de sport."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni