logo byws

Brussels Young Wrestling Style: eerbetoon aan de anciens

Tim Schoonjans
© Brussel Deze Week
16/12/2015

U weet het misschien niet, maar België heeft een mooie catchgeschiedenis. Tijdens Big Impact III eren jonge catchers komende zaterdag hun voorlopers en zetten ze de Brusselse stijl in de picture.

“De veteranen van de Belgische catch zullen onze eregasten zijn,” vertelt Nsimba Bafuka van organisator Brussels Young Wrestling Style (BYWS). “Het is onze manier om hen te bedanken. Dat is nog nooit gebeurd en ondertussen zijn die mannen steeds ouder aan het worden. We hadden ook graag de bekende catcher Francis Van Buyten verwelkomd, de vader van voetballer Daniel Van Buyten. Maar spijtig genoeg lukt het niet wegens ziekte.”

De veteranen zullen uiteraard niet zelf in de ring kruipen. Het zijn de jonge catchers die in actie zullen komen en bekende grepen van hun voorgangers zullen gebruiken. Er zal zowel een duel te zien zijn als een wedstrijd met vier, een Royal Rumble en een demonstratie van jonge catchers. Het publiek zal hiermee een kijk krijgen op de typische Brusselse stijl.

“De Amerikanen hebben zich de catch toegeëigend, maar het komt niet van hen hoor. Zij zijn gewoon sterk in marketing. Bij ons zie je ook wel spektakel, uiteraard, maar het is ook zeer sportief. In de Verenigde Staten wordt het in het belachelijke getrokken. Ze doen allerhande gekke dingen om spectaculair over te komen. Wij hebben dat niet nodig, we slagen daarin met onze grepen. Er zijn clubs in België die de Amerikanen na-apen en daar kan ik me in opwinden. Waarom toch? Geloof in jezelf.”

Kompany en De Bruyne
Bafuka stelde eerder deze week aan minister Pascal Smet (SP.A) de manier voor waarop hij die boodschap doorgeeft aan de jongeren. Hij houdt jongeren van de straat en geeft hen met catch een uitlaatklep die hen motiveert. “Al die grote voetballers die in het buitenland spelen, die zijn toch hier opgeleid? Vincent Kompany, Kevin De Bruyne, noem maar op. Hier is zeer veel potentieel, maar je moet er wel de nodige middelen tegenover zetten. Dat bepleit ik ook voor catch. Tijdens ons gala zal je zien wat onze leden kunnen. Voor echte catch moet je naar Big Impact III komen.”

Het catchgala vindt zaterdag in La Tentation (Lakensestraat 28 – 1000 Brussel) plaats. De deuren gaan om half acht open. De tickets gaan van vijf euro (voor -12 jarigen) tot vijftien euro (VIP). Meer info op www.byws.be

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni