| Manu Lecomte droomt van een carrière in de NBA, de grootste sportcompetitie ter wereld. Na zijn prima prestaties bij het Texaanse Baylor komt die droom komende zomer een stapje dichter.

Brusselse basketter Lecomte dichtbij NBA-ploeg

TDN
© BRUZZ
25/04/2018

Manu Lecomte maakt indruk in de NCAA, de Amerikaanse basketbalcompetitie voor universitairen. De Elsenaar komt na een prima seizoen zelfs in het vizier van de grote NBA-clubs. Lecomte, een dribbelvaardige spelverdeler, werd al benaderd door de Dallas Mavericks en de Sacramento Kings. Wordt hij dan de langverwachte opvolger van Didier Mbenga?

Lecomte was afgelopen seizoen een van de sterkhouders bij de Baylor Bears. De 22-jarige Brusselaar was goed voor een gemiddelde van 16,4 punten, 3,7 assists en 2,1 rebounds per wedstrijd. Lecomte rondde zijn studies in de Verenigde Staten af, waardoor er na vijf seizoenen een einde komt aan zijn avontuur in de NCAA.

Dat betekent evenwel niet het einde van zijn Amerikaanse basketbalavontuur. Lecomte ging al op gesprek met NBA-clubs uit Dallas en Sacramento. "In dat gesprek probeerden ze een goed beeld te krijgen van het karakter van Manu", legt Jacques Stas, algemeen manager van de Belgische basketbalploeg, uit in Le Soir.

(lees verder onder de foto)

Lecomte

| Afgelopen seizoen werkte Lecomte zich op tot een van de smaakmakers bij de Texaanse club Baylor Bears.

1 meter 80

Dat Lecomte onder de radar van de Mavericks en de Kings komt, is wel nog geen garantie op een contract. De kortste weg is via de NBA Draft op 21 juni. De NBA-clubs krijgen op een gala in Brooklyn in juni de kans om de meest talentrijke spelers vast te leggen. Momenteel winnen ze zoveel mogelijk info in over de basketbalspelers op de markt.

Hoewel Lecomte bij Baylor grote stappen voorwaarts zette, beschikt hij niet over het ideale profiel. Met zijn 1 meter 80 zou de Brusselaar volgend seizoen tot de kleinste spelers van de NBA behoren. De concurrentie voor de positie van spelverders is ook enorm, weet Stas.

Lecomte werd uitgenodigd voor een talententoernooi in Portsmouth, maar slaagde er niet in een grootse indruk te maken op de NBA-scouts. "Dat toernooi was het toneel voor toppers als Scottie Pippen. Ervoor uitgenodigd worden is al enorm straf, maar Manu kon zich niet tonen. Hij had last van griep en speelde slechts enkele minuten voor het verliezende team", vertelt Stas.

Zijn gebrek aan lengte maakt Lecomte goed met een hoog IQ en zijn Amerikaanse opleiding.

Axel Hervelle

Sterke entourage

Maar Lecomte laat zich goed omringen. Zo klopte hij aan bij Bill Duffy, een spelersmakelaar die al jaren spelers aflevert in de NBA. Met Rajon Rondo, zelf ook maar 1 meter 85, en Steve Nash lanceerde hij in het verleden al twee succesvolle spelverders.

"En uitgenodigd worden voor een gesprek bij Dallas en Sacramento, dat betekent wel iets", weet ex-international Axel Hervelle. Hij werd in 2005 zelf de eerste Belg die via de Draft in de NBA terechtkwam. Speelminuten kreeg Hervelle evenwel niet. "Als Manu 10 centimeter groter was, speelde hij sowieso in de NBA."

"Zijn gebrek aan lengte zal een rol spelen, maar Manu maakt dat goed met zijn intelligentie en zijn Amerikaanse basketbalopleiding", zegt Hervelle in Le Soir. "Op vijf jaar tijd is hij onherkenbaar geworden. Hij heeft zo hard gewerkt aan zijn fysiek. Ik sprak onlangs met de scout van de New York Knicks. Ook daar hadden ze hun oog laten vallen op Manu."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene, Sport, Manu Lecomte, basketbal, NBA, Didier Mbenga

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni