Brusselse biedt gratis yoga aan in het Warandepark: ‘Ideaal om tot rust te komen'

Kaat Costers
© BRUZZ
23/05/2023
Updated: 25/05/2023 10.56u

Nog maar twintig is ze, maar toch organiseert Kate Peleman bijna wekelijks een gratis yogasessie in het Warandepark. Iedereen is welkom, maar momenteel spreekt het voornamelijk jonge mensen aan. BRUZZ ging een sessie meevolgen.

Vorige week woensdag. Afspraak om 19.00 uur in het Warandepark, vlak bij de muziekkiosk. Ongeveer twintig mensen zijn al aanwezig. Eens de sessie begint, blijven met mondjesmaat laatkomers toestromen. Ook enkele voorbijgangers nemen plaats en doen voorzichtig mee. Net voor het einde sluipen ze weer weg. “Blijf nog maar even liggen, neem alle tijd die je nodig hebt. Om af te sluiten mag je jezelf bedanken”, eindigt Kate haar yogasessie.

“Ik ken het initiatief via een vriend”, vertelt Federica (22). "Ik was aan het vertellen dat ik heel graag yoga doe. Toen stelde hij dit voor. Vandaag heb ik voor de eerste keer meegedaan. Ik vond het leuk en ontspannend. Bovendien is het gratis. En ook, je zit midden in de stad, je hoort het drukke verkeer, maar toch kom je tot rust en word je even één met de natuur. Ook zie ik hier veel bekende gezichten en leer ik nieuwe mensen kennen.”

fd263b45-img1145.jpg

Veel te dure studio's

Wat begon als een idee om haar vrienden gratis yogasessies aan te bieden, is ondertussen uitgegroeid tot een WhatsApp-groep met meer dan 200 leden. “Ik vond yoga altijd al heel leuk", aldus Kate, "maar ik merkte dat yogastudio’s enorm duur waren, al snel 100 per maand of 1000 euro per jaar. Belachelijk. Toen heb ik de kans gekregen om zelf een training te volgen in Spanje, en daar kreeg ik het idee om het gratis voor anderen te organiseren. Die opleiding was aan de dure kant, maar ik zag het als een investering. Ik werk ook in een café om het te kunnen financieren.”

'Als het eens een week niet lukt, neemt niemand mij dat kwalijk'

Kate Peleman, initiatiefneemster

"Ik doe de sessies sinds september in de sportzaal van de Sint-Lukas basisschool, vlakbij kunstschool LUCA in Schaarbeek. Sinds dat het weer wat beter is – maart ongeveer – doe ik het buiten in het Warandepark”, vertelt Kate verder. “Er kruipt weinig voorbereidingstijd in. Als ik het echt te druk heb met school, dan laat ik het gewoon weten dat het een week niet kan doorgaan. Er is niemand die mij iets kwalijk neemt dan, juist wegens het vrijblijvend karakter. Ik ben ook zeker van plan om het te blijven doen als ik afgestudeerd en aan het werk ben."

4e458012-img1128.jpg

“Via de Instagram van een vriendin had ik gezien dat Kate yoga gaf, zo ben ik hier terecht gekomen”, vertelt Klara (21), studente sociaal werk. “Ik doe het eigenlijk op aanraden van de dokter. Ik heb heel veel stress en yoga helpt dat te verminderen.” Haar vriendin Karlien (21) doet vandaag voor de eerste keer mee. “Ik weet niet of ik zou meedoen als het niet in het park was. Ik vind het echt wel een meerwaarde om buiten te komen. Zeker nu de zon schijnt, dat is wel echt een vibe.” Ook eerstejaarsstudenten Marceau (18) en Jaï (19) doen vandaag mee. “Ik had flyers zien ophangen op school en was meteen geïnteresseerd. Wij komen hier om te ontspannen tussen de lessen door.”

Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met Kate via haar Instagrampagina: @katepeleman.

fc50eff1-img1134.jpg

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni