Brusselse Senegalezen en Egyptenaren kijken met spanning naar finale Africa Cup

Waversesteenweg Matongé
© MW/BRUZZ
| Abdoullah supportert voor Senegal in de finale van de Africa Cup
© MW/BRUZZ
| Abdoullah supportert voor Senegal in de finale van de Africa Cup

Zondagavond staan Senegal en Egypte tegenover elkaar in de 33ste finale van de Africa Cup of Nations. En de verwachtingen zijn hooggespannen: de Cup moest normaal in 2021 plaatsvinden, maar werd door de coronapandemie met een jaar uitgesteld. Ondanks het hondenweer is de voetbalgekte losgebarsten onder de Afrikaanse Brusselaars.

Senegal versus Egypte staat voor de clash tussen voetbalvedettes Mo Salah (Egypte) en Sadio Mané (Senegal), beiden 29 jaar én ploegmaats bij het Engelse Liverpool. Egypte won de Africa Cup al zeven keer, voor Senegal was het in 2019 van net niet.

Maar daar komt volgens Waly vanavond verandering in. Als het van hem afhangt, prijkt weldra naast op de vlag ook op de Senegalese voetbaltruitjes een ster, maar dan die van de winnaar van de Africa Cup. Getooid met een Senegalese vlag om de nek en een wapperende driekleur in de hand, paraderen hij en zijn kompanen door de Waversesteenweg.

Waversesteenweg Matongé
© MW/BRUZZ
| Abdoullah supportert voor 'zijn' Senegal vanavond.

“We zijn hier al van deze ochtend. Na de regenval van deze ochtend kijken we nu uit naar de wedstrijd die we samen zullen volgen in VIP Bar Ô Sénégal.”

En na regen komt zonneschijn, hopen deze heren. “We hopen dat we voor de eerste keer die ster zullen winnen.” Voor een Senegalese buurtwinkel jongleren de voetbalfanaten met een voetbal, alsof ook zij zich moeten warmlopen voor hun wedstrijd van het jaar. De Matongewijk is de hotspot van voetbalminnend Senegal in Brussel.

Volle restaurants in Matonge

Bij 'Mamy le Dakar', zoals iedereen de gastvrouw van restaurant Le Dakar pleegt te noemen, zijn alle tafels gereserveerd. “Nadat we de halve final gewonnen hadden, zijn mensen beginnen bellen om een tafeltje te reserveren. Er zijn zelfs Senegalezen die vanuit Luxemburg en Namen naar hier afzakken om samen de wedstrijd te volgen. L’ambiance se passe à Matonge!”

Le Dakar Elsene
© MW/BRUZZ
| Alle tafels in restaurant Le Dakar zijn gereserveerd voor de finale van de Africa Cup 2021

Ober Mor geeft alle glazen nog een poetsbeurt, terwijl Mamy het menu voor vanavond prepareert. “Ik heb thiébou dieune gemaakt, het nationaal gerecht van Senegal. Dat is vis gevuld met wortel, aubergine en rijst.”

Wat verderop bij VIP Bar Ô Sénégal staat een vegetarisch gerecht op het menu, dat duidelijk in de smaak valt. “We zijn zelfs gestopt met reservaties aan te nemen,” zegt de vrouw des huizes, die er prat op gaat al menig Senegalees voetballer eten te hebben geserveerd.

Ô Sénégal VIP Bar Elsene
© MW/BRUZZ
| Ook in restaurant Ô Sénégal zit het eivol voor de match van vanavond.

Kwartiertje om continent te doorkruisen

Een heel andere sfeer hangt er bij de Egyptenaren in Schaarbeek. Een woestijn en duizenden kilometers scheiden Egypte en Senegal geografisch van elkaar, maar in Brussel reis je in een kwartiertje van Dakar, het restaurant, naar Sharm El Sheikh, de bar in de Brabantwijk.

Het is hier dat Mohamed Rida met zijn vader en broers de match zal volgen om 20 uur. De lampenwinkel die ze uitbaten in de Brabantstraat is dan al gesloten. En waar beter de match volgen dan op café in het gezelschap van landgenoten? Al lijken de Egyptenaren hier liever thuis hun ploeg naar de overwinning te schreeuwen.

“Het is opvallend kalm tijdens de wedstrijden van de Africa Cup,” merkt Zaid op, uitbater van Egyptisch restaurant Pyramides. “Voor de business is de Africa Cup geen goede zaak.”

De Egyptenaren in Schaarbeek lijken dus wel gerust in de ultieme zege in de Africa Cup, die ze volgens hen zonder twijfel voor de achtste keer zullen winnen. “Ken je Mo Salah? Hij gaat ons de overwinning opleveren!”

Een makkie, die finale? In Matonge wordt nochtans 2-1, 1-0 of 3-0 voor Senegal voorspeld. Toch maar niet te vroeg victorie kraaien? Het resultaat kennen we zondagavond rond 22.30 uur, of wat later als het op verlengingen uitdraait.

Egyptische supporters in de Brabantwijk
© MW/BRUZZ
| Enkele Egyptische supporters in restaurant Les Pyramydes in de Brabantwijk.
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?