| Eléonor en Chloë Sana op de Winterspelen in Pyeongchang.

Brusselse skister wint nationale paralympische prijs

JP
© BRUZZ
18/12/2018

De Brusselse skister Eléonor Sana zal begin volgend jaar de nationale Trofee Victoir Boin ontvangen. Dat maakte de organisatie van de prijs maandagavond bekend. De trofee beloont een paralympische sporter voor zijn of haar prestaties.

De slechtziende Sana schreef geschiedenis met haar zus Chloé Sana, toen ze brons won op de Winterspelen in Pyeongchang. Slechts één andere Belg had op die Spelen al een medaille gewonnen. De zussen haalden bovendien ook tijdens het WK in 2017 medailles.

De Trofee Victor Boin is een belangrijke beloning voor sporters, die slechts één keer in hun sportcarrière wordt uitgereikt. Het is dan ook een belangrijke bekroning op het werk van Sana. Enkele maanden na de Spelen kondigde ze aan dat ze zou stoppen met topsport. De 21-jarige gaat op zoek naar een ‘stabieler leven’ en wil zich op haar studies richten.

"Eléonor Sana is een unieke laureate", licht juryvoorzitter Denis Jaeken zijn keuze toe. "Niet alleen is ze de derde slechtziende atleet op de erelijst van de Nationale Trofee Victor Boin. Ze is ook de allereerste wintersporter ooit die deze trofee in ontvangst mag nemen. We onderstrepen ook graag het belang van de samenwerking met haar zus Chloé, die uiteraard mee zal worden gelauwerd."

In maart 2019 zal de trofee officieel overhandigd worden. De Trofee Voictoir Boin is vernoemd naar de oud-voorzitter van het Belgische Olympische en Interfederaal Comité (BOIC), die hard ijverde voor de paralympische beweging in ons land. De prijs wordt uitgereikt sinds 1974.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Sport, Trofee Victor Boin, Winterspelen, Chloë Sana

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni