Buurt sport in militaire school

Steven Vandenbergh
© Brussel Deze Week
18/10/2013
Het zwembad van de Koninklijke Militaire School (KMS) in de Hobbemastraat is na een maandenlang onderhoud opnieuw geopend. Mensen uit de buurt kunnen er tijdens de week baantjes trekken. Daarnaast stelt de KMS ook andere sportinfrastructuur ter beschikking.

Met bikini komt u er zeker niet in. Met kinderen die niet of nauwelijks kunnen zwemmen evenmin. En met een besmettelijke ziekte of in dronken toestand kunt u het helemaal schudden. De regels zijn er om gerespecteerd te worden, zeker in het zwembad van de Koninklijke Militaire School, een monumentaal gebouwencomplex in de Hobbemastraat. Na vijf maanden onderhoudswerken is het overdekte bad opnieuw open. Dat geldt niet alleen voor de honderden officieren in opleiding, ook voor de nabijgelegen scholen en mensen die in de buurt wonen of werken. Leerlingen van de KMS krijgen wel voorrang, maar voor niet-leerlingen zijn specifieke uren vrij gehouden.

Voor het zwembad bijvoorbeeld, waarvoor maximaal 300 zwemmers kunnen inschrijven, is dat op de middag en 's avonds. Een overrompeling zoals in sommige gemeentelijke baden gebeurt hier niet. Het zwembad staat pas ter beschikking na lidmaatschap bij het Vermogen KMS Sport én na betaling van een schappelijke abonnementsprijs.

"Mensen komen om baantjes te trekken, niet om te spelen," zegt adjudant-chef Antoon Deckers, die de public relations verzorgt bij de KMS. Intussen kijkt hij naar de zwemlustigen in het 25 meter lange bad met zes banen, die extra breed zijn. "Schrik dat iemand op uw hoofd springt, hoeft u hier niet te hebben." Een redder houdt alles nauwlettend in de gaten.

Deckers maakt zich bovendien sterk dat het zwemwater van zeer goede kwaliteit is: "Het is gezuiverd op basis van ozon(filter) plus toevoeging van heel weinig chloor. Dat irriteert veel minder aan de ogen dan in baden waar uitsluitend chloor aangewend wordt." Verder kunnen individuele bezoekers ook andere moderne sportfaciliteiten gebruiken, zoals de twee squashzalen en fitnessruimte. Squash (maximaal 100 leden) kan enkel na reservatie. Voor de fitness, met een maximum van 150 leden, geldt: 'Geen handdoek, geen toegang.' Trouwens: neemt u de halters van de fitnesszaal mee naar huis, dan vliegt u meteen buiten.

Sporten via een club
Naast de drie bovenvermelde activiteiten kunnen niet-militairen tevens in clubverband van de faciliteiten gebruik maken. Zo is er bijvoorbeeld de vijftien meter hoge klimmuur. Daarnaast sporten ook een volleybal-, basketbal- en minivoetbalclub in de nette en goed verlichte zalen. Beoefenaars van judo, karate en duiken komen ook langs. Verder is een spinningsruimte voorhanden. Ten slotte is ook het groene voetbalterrein met omringende atletiekpiste in het Jubelpark beschikbaar. Volgens de KMS maken atletiekclubs hiervan gebruik 's avonds en tijdens het weekeinde. Dat neemt niet weg dat deze sportruimte er dikwijls ongebruikt bij ligt.

Meer informatie? E-mail: didier.defroy@mil.be, telefoon/fax: 02-742.67.35.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni