BX, RSCA en Telenet willen samen via voetbal Brusselse jeugd ondersteunen

BX Brussels, voetbalclub RSC Anderlecht en telecombedrijf Telenet gaan een samenwerking aan om Brusselse jongeren via voetbal te ondersteunen. De komende drie seizoenen willen de partners inzetten op "inclusie van de Brusselse jeugd via sport, digitale ontwikkeling, gender- en professionele inclusie", melden ze in een gezamenlijk persbericht.

Vincent Kompany, huidige coach van RSCA, richtte BX op in 2013. Sindsdien is dat uitgegroeid tot een grootstedelijk project met drie voetbalclubs in de Brusselse kanaalzone en 1.300 leden. Dit seizoen kwam daar RSCA Heizel, de provinciale tak van RSCA, bij als vierde club.

"Het startschot van een officiële samenwerking die als doel heeft om Brusselse jongeren te helpen om zich op, maar zeker ook naast het veld te ontwikkelen", klinkt het. Telenet, sinds dit seizoen hoofdsponsor van RSCA Women, gaat nu voor de komende drie jaar ook een verbond aan met BX Brussels.

Het partnerschap steunt op "een gezamenlijke visie en overtuiging dat sport - en voetbal in het bijzonder - een belangrijke accelerator kan zijn om diversiteit, gelijke kansen & inclusie te bewerkstelligen".

Talenten aanscherpen

Via financiële ondersteuning van het telecombedrijf, wordt nu werk gemaakt van vier pijlers: inclusie via sport, meer meisjes in voetbal, professionele inclusie en digitale inclusie. Op zondag 5 september wordt al een klaslokaaltje ingehuldigd op de terrein van BX in Anderlecht, dat voorzien zal worden van een internetverbinding en zal dienen als studieruimte voor de jeugd van BX.

"Het zal ook de plek zijn waar jongeren hun talenten kunnen aanscherpen op het vlak van digitale vaardigheden, taalkennis en ondernemerschap dankzij partnerorganisaties als Coderdojo Belgium, YouthStart, BeCode en ToekomstAtelier (Tada)", staat nog in het persbericht.

"Bij Telenet zijn we ervan overtuigd dat sport een middel kan zijn om te breken met heersende negatieve percepties en vooroordelen, bijvoorbeeld over vrouwen, maar ook om de onontgonnen talenten van jongeren te helpen ontwikkelen", zegt John Porter, CEO van Telenet.

Toekomstperspectief

Jos Donvil, CEO van RSCA, zegt dat de voetbalclub zich altijd al heeft geëngageerd om de Brusselse jeugd te ondersteunen. "Dat engagement wordt nu versterkt dankzij de expertise van BX en de belangrijke rol die zij in de Brusselse gemeenschap spelen. Telenet is al de sponsor van onze RSCA Women en kan nu ook het BX-project een duwtje in de rug geven."

Volgens Anne-Charlotte Mauroy, algemeen manager van BX, helpen Telenet en RSCA nu al met de ontwikkeling van BX. "Dit bijzondere partnership is gebaseerd op heel nauwe interacties tussen de drie entiteiten, zodat wij de jongeren nieuwe kansen kunnen bieden en zo hun toekomstperspectieven kunnen verbeteren", zegt ze.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?