BXLR Cup: 'Voetbal is niet het belangrijkste'

Tim Schoonjans
© Brussel Deze Week
15/10/2013
De BXLR (lees: Brusseleir) Cup zet de Brusselse dak- en thuislozen aan het voetballen. Voor de derde editie van de competitie gaan de organisatoren een samenwerking aan met vierdeklasser BX Brussels. De Cup loopt lekker.

"Eigenlijk is de BXLR Cup uit noodzaak opgericht," vertelt Yannick Roels (28), verantwoordelijke van de competitie. "De Barons de Bruxelles vertegenwoordigen de hoofdstad tijdens de nationale tornooien van de Belgian Homeless Cup, maar we merkten dat de vraag veel te groot was voor dat ene ploegje. Dus begonnen Foyer de Bruxelles, Buurtsport Brussel en Hobo vzw met het organiseren van onderlinge vriendenmatchen. Twee jaar geleden werd dan beslist om de BXLR Cup op te richten: twaalf ploegen, met (sinds dit jaar) een hondertwintigtal spelers, die deelnemen via sociale instellingen."

Vanaf 22 oktober wordt elke tweede en vierde dinsdag van de maand afgesproken in de sportzaal van het Jan-van-Ruusbroeckollege. Tussen half zes en half negen 's avonds vinden er drie opeenvolgende wedstrijden plaats en kunnen de spelers samen iets eten. "Sinds dit jaar moeten de ploegen het eten en de drank zelf organiseren. Elke ploeg is een keer gastheer. Zo maken we hen duidelijk dat het hun competitie is, al staan wij uiteraard klaar om te helpen. Dit soort initiatieven willen we in de toekomst verder begeleiden."

"Voetbal is tof, maar niet het belangrijkste. We willen de spelers een uitlaatklep geven waar ze hun gedachten eens kunnen verzetten. Er wordt veel gewerkt rond armoede, gebrek aan huisvesting, etcetera. Vooral miserie oplossen, eigenlijk. Tijdens de BXLR kunnen de spelers en de begeleiders eens op een andere manier met elkaar omgaan. We krijgen alvast veel positieve feedback, dus veronderstellen we dat we goed bezig zijn (lacht)."

Supportersclub van BX
De editie 2013 - 2014 wordt op donderdag 10 oktober gelanceerd aan kunstencentrum Recyclart. Van drie uur tot halfzeven is iedereen er welkom om te genieten van allerlei activiteiten: er wordt gevoetbald, het nieuwe logo wordt voorgesteld, er zal gekookt worden … en vooral: de samenwerking tussen de BXLR Cup en BX Brussels wordt voorgesteld. "Hun spelers zullen er de tiende bij zijn en ze zullen ook meespelen. Onze samenwerking houdt in dat hun spelers vanaf de maand november af en toe training zullen geven aan onze jongens. Wij zullen dan een supportersclub oprichten waarmee we zoveel mogelijk van hun matchen zullen bijwonen. We zijn ook van plan om een atelier op te zetten waarin allerlei supportersspullen in elkaar worden gestoken. Daarom zullen wij ook aanwezig zijn op de opendeurdag van BX, op 13 oktober."
De voetbalcompetitie voor dak- en thuislozen kan op heel wat enthousiasme rekenen bij de spelers. Ontmoeting, beweging en gezondheid zijn sleutelelementen en dat slaat aan. De inzet van de organisatoren valt niet te onderschatten in dat succes.

"Ploegen die moeilijkheden hebben om te trainen, helpen we door de sportzaal ook op de dinsdagen dat er geen competitievoetbal is ter beschikking te stellen. Dan kan bijvoorbeeld de eerste vrouwenploeg trainen, die gevormd is uit een samenwerking tussen Hobo vzw en Corvia vzw. Het is leuk om te zien dat de BXLR Cup echt wel leeft."

"Brussel is de enige stad in België die een eigen competitie heeft, al hopen we dat ons voorbeeld ook in steden als Gent en Antwerpen navolging krijgt. Dat is alleen maar positief en toont toch dat we goed bezig zijn."

Meer info op www.facebook.com/BxlrCup

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni