Cens Academy: 'We willen opvoeden via sport'

Tim Schoonjans
© Brussel Deze Week
21/04/2013
Sport is meer dan de beste of de sterkste zijn. Voor sommige Brusselse jongeren is het een reddingsboei die hen betere toekomstperspectieven biedt. Cens Academy zet zich in voor die ketten, maar het is een zware strijd.

"Ik heb de club vijf jaar geleden opgericht naar aanleiding van de problematiek over sommige Brusselse jongeren," vertelt voorzitter en trainer Khalid Houry (31). "Ik hoorde heel wat ouders klagen over jongeren die weinig respect toonden en te veel rondhingen. Daarom ben ik van start gegaan. Met Cens Academy werken we rond tien waardes - waaronder respect, eerlijkheid en solidariteit - en willen we opvoeden via sport."
Houry structureerde de club stap per stap en verzamelde medewerkers rond zich. Om een groot publiek aan te trekken, diversifieerde hij zijn aanbod. Zo vindt u er naast rugby en Braziliaanse Jiujitsu ook onder meer rolstoelvoetbal en gymnastiek. De werking is vandaag toegespitst op de gemeentes Molenbeek en Laken.

"Onze leden bevinden zich vooral in de leeftijdsgroep van 3 tot 25 jaar, al hebben we ook een aanbod voor moeders, waarvan een groot deel thuis zit. Met onze 120 leden zitten we momenteel goed. We willen hen zo goed mogelijk begeleiden en onze werking perfectioneren en professionaliseren, alvorens aan uitbreiding te denken. Wij zijn geen bedrijf dat een omzet moet draaien. Wij willen helpen en stellen onszelf altijd in vraag."

"Onze werking is gelijkaardig aan die van andere sportclubs, alleen zijn wij meer gericht op het menselijke aspect. Er wordt, denk ik, meer gesproken tijdens trainingen. Er wordt afsluitend ook altijd een kind in de picture gezet. Bij andere sportclubs wordt een kind eerder aangesproken als het iets verkeerd doet, wij doen het tegenovergestelde."

Zaaien en oogsten
Heel wat kinderen combineren verschillende sporten binnen de club. Winnen is hier niet het belangrijkste, maar toch wordt deelgenomen aan competities. Sporters moeten zich nu eenmaal kunnen meten. "We moeten zin geven aan de trainingen. Anders gaan onze leden het misschien beu worden. Af en toe trekken we ook naar het buitenland voor wedstrijden, zodat de kinderen eens uit hun wijk komen en de wereld leren kennen."

"We bieden de jongeren ook ondersteuning bij hun schoolwerk. Heel wat ouders hebben het financieel niet breed en verstaan de landstalen niet zo goed, waardoor ze hun kinderen niet echt kunnen helpen. Ook daar willen wij een helpende hand bieden." Al deze initiatieven vragen uiteraard de nodige financiële middelen. Cens Academy ontwikkelt zijn zoektocht naar subsidies en heeft al wat hulp gekregen van de gemeente Molenbeek. Maar er is meer nodig.

"Het is een groot gevecht. We werken met een verzwakt publiek, waardoor er regelmatig problemen zijn met de betalingen van de lidgelden. Vaak worden die later of helemaal niet betaald. Soms moeten wij, de vrijwilligers, bijspringen om het verlies goed te maken. Zodat de boot niet zinkt. Want al het materiaal en de zalen die we gebruiken, moeten natuurlijk betaald worden."
"We doen dit allemaal om het maatschappelijk bewustzijn bij die jongeren aan te wakkeren. Zodat ze uit hun getto trekken en zich inzetten voor hun gemeente of wijk. We steunen hen bijvoorbeeld om animatoropleidingen te volgen. Wij zaaien iets met onze club, hopelijk groeit er iets moois uit."

Meer info op www.censacademy.com

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni