© Photonews | Club Brugge - RSC Anderlecht (archiefbeeld)

Club Brugge vrijgesproken van 'jodengezang' tegen RSCA

TD
© Belga
07/05/2019

De Geschillencommissie Hoger Beroep van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) heeft Club Brugge vrijdag vrijgesproken in een tuchtdossier rond anti-joodse gezangen tijdens de topper op het veld van RSC Anderlecht op 4 april. Dat vernam het persagentschap Belga maandag. Blauw-zwart werd dit seizoen al vaker in verband gebracht met antisemitisme.

Uit het verslag van de match delegate bleek dat Brugse supporters "Al wie niet springt, is een jood" en "Alle joden zijn homo's" scandeerden in het Astridpark. Het Bondsparket vervolgde blauw-zwart en eiste een zware boete. "We moeten opletten dat we onze internationale imago als voetbalnatie niet schaden. Wat acceptabel gedrag is, evolueert met de tijd. Volgens de huidige tijdsgeest zijn deze spreekkoren kwetsend," verklaarde bondsprocureur Kris Wagner.

Geuzennaam

Maar de Geschillencommissie Hoger Beroep sprak Club Brugge toch vrij. Advocaat Hannes D'Hoop legde in de zitting van 26 april immers uit dat Brugse supporters met het woord "joden" enkel de geuzennaam van rivaal RSC Anderlecht in de mond nemen. Volgens D'Hoop zijn de gezangen niet discriminerend of kwetsend bedoeld naar joden of homoseksuelen, maar is de perceptie wel negatief.

Hoewel de Pro League recent nog de bondsregels rond racisme en spreekkoren aanscherpte, waardoor het bijzonder opzet ervan niet langer bewezen moet worden, volgde de Geschillencommissie Hoger Beroep de argumentatie van Club Brugge.

'Neutraal'

"De gezangen moeten als neutrale bewoordingen beschouwd worden en hebben geen beledigend karakter. Men gebruikt immers termen die louter wijzen op seksuele geaardheid of een bevolkingsgroep. Het woord 'jood' heeft geen minderwaardige of discriminerende connotatie, idem voor wat het woord 'homo' betreft", luidt het vonnis.

Club Brugge kwam in december 2018 nog negatief in het nieuws, toen bleek dat uit een video (die dateerde van tijdens de topper tegen Anderlecht eind augustus) een kleine schare fans antisemitische gezangen had laten horen. Een video van een beangstigend liedje over 'het verbranden van joden' circuleerde op het internet.

'We zijn het beu'

Het Coördinatiecomité van Joodse organisaties (CCOJB) is onthutst dat Club Brugge geen straf krijgt van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) na antisemitische gezangen in de topper van 4 april tegen RSC Anderlecht. Dat laat het CCOJB maandag weten in een persbericht. "We zijn de dubbele moraal in de voetbalwereld grondig beu."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht, Sport, antisemitisme, RSCA, Club Brugge, Koninklijke Belgische Voetbalbond

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie