Club Brugge wint voor het eerst sinds 1998 in Anderlecht

© Photo News

De topper van de tweede speeldag van de play-offs heeft voor het nodige spektakel gezorgd. Anderlecht verloor, voor het eerst in 21 jaar, in eigen huis van Club Brugge. De Bruggelingen wonnen met 2-3. Thomas Didillon zette de deur open voor Blauw-Zwart na een vroege blunder.

Pijnlijke blunder

Dat Thomas Didillon geen held is in kort uitverdedigen bewees de doelman zaterdag al in Genk. Maar ook voor eigen publiek is de Fransman niet verlegen om een blunder of twee. Zo kreeg Siebe Schrijvers een korte mislukte uittrap in de voeten, waarop de flankspeler de bal op het hoofd van Wesley schilderde. De Braziliaan kopte daarop de 0-1 tegen de netten.

De vroege goal gaf de bezoekers vertrouwen in hun missie naar de tweede plek. Maar de topper was ook een erekwestie voor Club: de laatste zege van Blauw-Zwart in het Constant Vanden Stockstadion dateerde van 21 jaar geleden. Dat dit alles net onder het oog van Tomasz Radzinski, Paul Van Himst en Eddy Merckx moest gebeuren, maakte het voor RSC Anderlecht extra pijnlijk.

Nog pijnlijker om te zien was de tweede flater van Didillon die, alweer, in de voeten van de tegenstander uitverdedigde. Gelukkig maar voorkwam een goed teruggelopen Kara erger met een gewaagde tackle op Wesley.

Wake-upcall

Aan de overkant probeerde Ivan Obradovic ietwat theatraal een strafschop te versieren, maar in de plaats daarvan kreeg hij van Bram Van Driessche geel onder zijn neus geduwd. Op het halfuur begon Anderlecht beter te voetballen. Amuzu draaide goed weg in de zestienmeter, maar besloot in de tribune.

De thuisploeg kreeg vervolgens het deksel op de neus nadat een magistrale steekpass van Hans Vanaken de Brusselse verdediging oprolde en Dennis bereikte. De Nigeriaan twijfelde niet en duwde Paars-Wit nog dieper de put in. De vlag ging omhoog, maar na lang beraad door de VAR ging de bal dan toch op de middenstip: 0-2. Pieter Gerkens probeerde nog voor de pauze met het hoofd de bal in het hoekje te leggen, maar zijn poging bleek te zacht voor Horvath.

Wedergeboorte

Na de rust kregen de fans een herboren Anderlecht te zien, met infiltraties van Bolasie en Amuzu. In de 63e minuut werd die aanvalslust beloond met een aansluitingstreffer. Het was Pieter Gerkens die een één-tweetje opzette met Bolasie en zo de hoop weer deed opflakkeren in het Astridpark. Vervolgens ging het heen en weer: Didillon wist de poging van Vanaken uit doel te houden. Aan de overkant kon Verschaeren dreigen, maar de jongeling miste zijn controle. Naar het wedstrijdslot toe bezorgde Bolasie de Brugse defensie kopzorgen, maar ook hij wist het tij niet te doen keren.

In de 87e minuut zette invaller Danjuma Club Brugge op rozen na een mooie actie op links. Ook na een 1-3 achterstand geloofde Anderlecht er nog in. Adrien Trebel toonde met zijn laat kopbaldoelpunt dat de Brusselaars de zege niet in cadeauverpakking naar Jan Breydel zouden opsturen. Maar Anderlecht wist in de schrale drie minuten blessuretijd niets meer te forceren en zo kon Club na 21 jaar, een week voor de naamswijziging, nog eens zegevieren in het Constant Vanden Stockstadion.

In het door Genk (35 punten) aangevoerde POI is Anderlecht voorlaatste met 26 punten. Club wipt over Standard (33 punten) naar de tweede plek en heeft een puntje minder dan de leider. Zondag krijgen Fred Rutten en zijn spelers het Antwerp van Laszlo Bölöni over de vloer.

Club viert voor eigen aanhang na winst in het Astridpark
© Photo News
| De bezoekers vieren de zege voor hun meegereisde spionkop.

Sporting Flagey

In Sporting Flagey verzamelen we het Brusselse sportnieuws en de portretten van lokale sporters.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?