Club: De Mabookes

Francis Marissens
© Brussel Deze Week
21/12/2008
In 'De Club' stellen we elke keer een Brusselse sportvereniging voor. Van atletiek tot zaalvoetbal, van topsport tot recreatief. Deze week serveren we de Mabookes. Die jongleren niet met boterhammen, wel met basketballen.

Het initiatief begon met een paar oud-leerlingen van het Maria-Boodschap­lyceum, maar deinde al snel uit. "Op Maria-Boodschap wordt er al jaren naschools gebasketbald," legt Daisy Gelaude uit. "Door leerlingen, na de les. Zelf heb ik dat ook nog gedaan, inclusief interscholencompetitie. Maar de start van de Mabookes heb ik niet meegemaakt. Dat was de verdienste van Katleen Vermeiren en Marjolein Roelandt. Zij gingen na hun studie bij de schooldirectie aankloppen en kregen meteen groen licht. Sinds 2000 kunnen we hier terecht."

"Ik ben hier ook nog naar school gegaan," zegt Amaryllis Vanderheyden. "De meeste andere speelsters niet. Iedereen is welkom en we houden het puur recreatief; competitie is niet aan ons besteed. We komen samen, warmen wat op en spelen ons matchke. In 2003 hebben we nog een tijdje een trainer gehad, maar uiteindelijk vonden we dat niet zo tof. Het mag niet te serieus worden."

"Let wel, zodra we aan het spelen zijn, gaan we er helemaal voor," vult Gelaude aan. "We laten echt wel wat zweet. Tegenwoordig tellen we de punten zelfs. Allez, toch de laatste vijf korven. Hoe we de ploegen indelen? Gewoon, op basis van de kleur van de kleren die elk van ons toevallig die dag draagt. Kijk, mijn T-shirt is roze en dat van Amaryllis ook."

"Dit seizoen zijn we met vijftien speelsters, maar die zijn er niet allemaal elke week. Acht is perfect, met tien is het al behoorlijk druk in het zaaltje. Lidgeld vragen we niet, zelfs niet aan Jolien De Troch (algemene hilariteit). De zaal krijgen we overigens gratis van de school. Als we ons in ruil maar laten zien op een eetfestijn of schoolfeestje. Dat is geen straf: zo zijn we nog eens samen. En na elke training trekken we naar de Gecko aan Sint-Goriks. Een gezellige boel."

Rocio (27) is een Mexicaanse die via BON, het Brussels Onthaalbureau voor Nieuwkomers, bij De Mabookes is aanbeland. "Ze stelden me eerst een paar echte basketclubs voor, maar dat is me te hoog gegrepen. De Mabookes zijn perfect voor mij. En goed voor mijn Nederlands. Het is een kleine, maar fijne bende. In België mis ik niet zozeer de zon, wel het uitbundige in de socia­le contacten."

:: De Mabookes spelen elke dinsdagavond (behalve tijdens schoolvakanties) in het Maria-Boodschaplyceum, Moutstraat 22, 1000 Brussel. Meer info op happy_thoughts33@hotmail.com

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni