Clubman Patrick Nys wil FC Brussels weer in eerste klasse

Tim Schoonjans
© Brussel Deze Week
22/03/2009
Patrick Nys (40) is een monument bij FC Brussels. Na een carrière als doelman is hij er nu keepers- en assistent-trainer. Hij weerlegt de geruchten over financiële problemen en aast op een terugkeer naar eerste klasse. "Ik heb goede hoop op een promotie."

"Met de kwaliteiten van onze spelersgroep moeten we de eindronde zeker halen," zegt Patrick Nys. "Daar ben ik honderd procent zeker van. We moeten nog acht wedstrijden oorlogvoeren, en dan kunnen we aan die eindronde denken. In een eindronde spelen heel wat zaken mee: scheidsrechterlijke beslissingen, schorsingen, blessures, druk. We kunnen zeker promoveren naar eerste klasse, maar je hebt ook nog dat tikkeltje geluk nodig. Ik heb er goede hoop op."
Ondanks de goede resultaten van Brussels en de remonte in het klassement komt FC Brussels tegenwoordig - nog maar eens - in het nieuws met extrasportieve gebeurtenissen. De arbeidsrechtbank van Brussel heeft Brussels in beroep veroordeeld tot het betalen van 58.000 euro achterstallig loon aan ex-speler Ante Aracic. Daarnaast duiken er ook regelmatig geruchten op over niet-betaalde lonen aan andere ex-spelers. "Al de lonen, ook de achterstallige, zijn betaald," verklaart Nys. "Ik volg het van vrij dichtbij en op dat gebied rijzen er geen vraagtekens. Ik weet niet waarom die 58.000 euro niet betaald is, maar de voorzitter zal dat wel in orde brengen. Onze voorzitter is ambitieus en zakelijk genoeg om die zaken tot een goed einde te brengen. Vanuit de club is er geen enkel signaal geweest dat er financiële problemen zouden zijn. Iedereen is altijd perfect betaald geweest. Deze geruchten wegen zeker niet op de groep."

Extrasportief
Al sinds het ontstaan van de club komt Brussels vaker in het nieuws met allerlei extrasportieve zaken. Er is altijd wel iets te beleven, en dan komt vooral één man in beeld. "Met een voorzitter die het hart op de tong heeft, gebeurt er weleens iets. Het hangt ook een beetje af van de resultaten. Dat is overal zo, maar hier is nog een extra dimensie: Johan Vermeersch. Als het resultaat niet goed is, dan maakt hij van zijn oren. Dat hoort erbij en dat is nu eenmaal ook de manier waarop Brussels vaak in het nieuws komt. Er zijn heel wat ploegen die in de problemen zitten. Eén ding staat buiten kijf: iedereen is hier perfect betaald geweest, tot op heden."
Nys heeft een goede relatie met zijn voorzitter. Volgens sommigen staat Vermeersch de evolutie van de club weleens in de weg. De assistent-trainer blijft hem verdedigen. "Hij doet heel veel voor de club. Zonder hem was die er niet meer. Er zijn misschien andere manieren om dingen naar buiten te brengen, en ik ben soms tegen de manier waarop hij zaken aanpakt, maar het is een man die de club met hart en nieren verdedigt en die er alles voor overheeft. Het is een mes dat langs twee kanten snijdt."

Langetermijnvisie

Je zou het misschien even vergeten, maar op Brussels wordt ook nog gevoetbald. Patrick Nys is er nu keepers- en assistent-trainer, maar hij heeft ook lang het mooie weer gemaakt als doelman. "Ik heb hier als speler heel veel mooie momenten meegemaakt. Ik wou al een tweetal jaar geleden stoppen, maar Michaël Cordier bleek niet te voldoen als eerste doelman. Vorig jaar heb ik dan beslist om te stoppen omdat mijn lichaam het niet meer aankon."
Nys was aanvankelijk alleen keeperstrainer, maar na het ontslag van trainer Marc Grosjean werd hij de assistent van Patrick Wachel. "Ik heb alleen maar lof voor Marc, maar de slechte resultaten hebben hun tol geëist. Met een trainerswissel probeer je een klik te forceren. Het motiveert de groep om te tonen dat ze hun plaats waard zijn."

Ambities genoeg dus, zowel bij FC Brussels als bij Nys. Op de korte termijn is dat voor allebei de eindronde. "Maar ik denk dat we toch een langetermijnvisie moeten ontwikkelen, dat is nu nog wat een probleem. We moeten meer stabiliteit in de club brengen. Er is de afgelopen zes jaar te veel een komen en gaan van spelers geweest. We moeten een vaste kern hebben die elk jaar wordt aangevuld. En we moeten een goed scoutingapparaat op poten zetten, want er zit in België zeker talent."

"Persoonlijk heb ik de ambitie om in de toekomst de stap naar het trainerschap te zetten. Nu volg ik een cursus bij de brandweer om luitenant te worden. Daarna zal ik aan de cursus voor het trainerschap gaan denken."


Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek , Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni