Conditietest voor penitentiair beambten

Jean-Marie Binst
© Brussel Deze Week
09/07/2009
Penitentiair beambten die intern instructeur willen worden om collega's te leren omgaan met agressie en conflicten, moeten van de FOD Justitie eerst een conditietest afleggen. Die doorworstelden ze in het Adeps-sportcentrum op de heetste zomerdag tot vandaag, 29,5 °C in de schaduw. Erger dan een dag in de cel.

Een testteam van de dienst Sportpromotie van Bloso stond vorige week paraat in het Adeps-centrum van Oudergem. Ze testten er de nieuwe lichting kandidaat-interne instructeurs van het gevangeniswezen. En BDW mocht meezweten.

De penitentiair beambten (PB's) zoals ze officieel heten - cipier in de volksmond -, werden gescreend op hun fysieke fitheid. Het is de eerste filter om de opleiding 'omgaan met agressie en conflicthantering' (zelfverdediging voor het personeel) te mogen volgen. Er zijn nog plaatsen vacant, bijvoorbeeld in Sint-Gillis en Vorst, waar nu nog instructeurs uit Vlaamse gevangenissen bijspringen.

Voor de fitheidstest kwam een dertigtal PB's opdagen uit de Brusselse gevangenissen van Vorst en Sint-Gillis, Vlaanderen (Antwerpen, Dendermonde, Everberg, Gent, Leuven, Meche­len, Merksplas, Oudenaarde, Wortel) en Wallonië (Andenne-Seilles, Mons, Paifve). Er was zelfs een kandidaat bij met een sportzak van het merk Escape. Iedereen wil om een andere reden instructeur worden. Eentje zegt: "De stress heeft me de jongste twee jaar naar de sigaret doen grijpen, en aan sporten kom ik niet meer toe." Een andere: "Hoe hoger de rang, hoe minder werklast", of: "PB is een boeiende, maar ook een bloedende job." In het Brussels gewest is sport in de gevangenissen afgeschaft sinds er een chef werd gegijzeld, maar ook de PB's wordt geen (conditie)sport gegund. Een aantal van hen sport na de werkuren op eigen initiatief, bijvoorbeeld "om krachtig genoeg te zijn als je in een cel twee vechters uit elkaar moet halen, nadat je eerst honderd vijftig meter trap op, trap af hebt gelopen."

Alle PB's zijn moedig en geduldig, zoveel is duidelijk. "Om de andere dag heb je wel iets: een gevecht op cel, een agent die aangevallen wordt, een relletje om meningsverschillen, of iemand bij wie de stoppen doorslaan." Geen wonder dat training van eigen personeel meer dan nodig is.

Flamingo en Cooper
In de Adeps-sportzaal zonder vensters, bereikbaar na drie branddeuren, is het dan zover. De standaardtests beginnen. Daarmee is het toelatingsexamen nog niet afgerond: er volgt nog een intern selectiegesprek. Wie hier goed scoort, krijgt één maand intensieve opleiding 'agressie- en conflicthantering'. "Bij iemand die in een of ander klooster in China heeft gezeten," zegt er eentje, met een knipoog.

In een testcircuit van acht oefeningen worden coördinatie, lenigheid, kracht, snelheid en uithouding gemeten. De resultaten kunnen vergeleken worden met vastgelegde referentiewaarden. Zowel die referentiewaarden als de behaalde resultaten geven Bloso en Adeps aan Justitie door. Justitie interpreteert de scores in functie van het belang van bepaalde fysieke vaardigheden. Op een bepaalde test matig scoren kan dus als 'mislukking' of als 'aanvaardbaar' beschouwd worden.

De eerste test, de flamingo balance (blootsvoets je evenwicht bewaren op een metalen staaf), is voor velen een afknapper. De snelheidstest voor ledematen plate tapping (met je handigste hand over je andere hand tikken) is dan weer een makkie. Bij de lengtesprong uit stilstand (resultaten van 1,30 tot 2,80 meter) en de shuttle run (steeds sneller tussen twee lijnen over en weer lopen) komt de Man met de Hamer langs. De handknijpkrachttest (statische kracht, tegen tegenstanders) en uithoudingstest (functionele kracht, of tegen zichzelf) hangend in kneukelgreep, gaat de deelnemers duidelijk beter af. Bij de sit-ups haalt iemand er zelfs 31 per minuut.

Ondertussen is de sleutel van de buitendeur zoek geraakt, tot grote hilariteit ("Herkenbaar scenario!") van de deelnemers. Maar er moet nog buiten, in een onmenselijke hitte, twaalf minuten worden gelopen voor de Coopertest, na een startschot met een echte revolver. Na afloop druipen de deelnemers letterlijk af. Iemand wil zijn testfiche nog raadplegen en... corrigeren: "Vergeet mijn geslacht niet in te vullen, en juist!"

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Oudergem, Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni