Cricket 12starsU19s 17

Cricket in opmars: 'Match duurt tot zeven uur'

Tim Schoonjans
© Brussel Deze Week
13/11/2013

India staat in de spotlights dankzij het Europalia festival. Rajnish Singh (42) geeft meer uitleg over de sportieve cultuur van het Aziatische land. Cricket is er dé sport bij uitstek. Ook Brusselaars met een Indische afkomst beoefenen de sport waar het maar kan: parkings, parken, voorpleinen, noem maar op. En ze zijn met steeds meer.

“In India heeft cricket zowat de status van een religie,” aldus Singh. “Je ziet het er werkelijk overal. Van een straat in het noordelijke Kasjmir tot een strand in het zuiden, van een jungle in het oosten tot de woestijn in het westen: overal waar een vlak stuk grond is, wordt er gespeeld. Het is bij voorsprong de grootste sport in India. De grote marketingmachine die achter de sport zit, geeft het ook een ontzettende boost.”

Singh groeide op in Londen en verhuisde zeven jaar geleden naar onze hoofdstad. Zoals vele Indiërs ging hij snel op zoek naar een cricketclub, die hij vond bij 12 Stars Cricket Club. Hij volgt het cricket op de voet en ziet de sport in India geweldig evolueren.
“Er komt steeds meer geld bij kijken en dat trekt aan. Sinds India de wereldbeker heeft gewonnen, is er steeds meer geld beginnen te vloeien in de sport. Je hebt nu ook de Indian Premier League, die je kunt vergelijken met de gelijknamige voetbalcompetitie in Engeland. Dat gaf het nog eens een extra boost. Spijtig genoeg komt er met al dat geld ook meer corruptie bij kijken.”

“Met Sachin Tendulkar heeft cricket een ongelooflijke ster, hij is een halfgod in India. De David Beckham van het cricket. Een topper als hem trekt spelers aan. De dominantie van India drukt zich ook door in de besturen van de federaties, waar ze een steeds belangrijkere rol spelen. Cricket is echt enorm in India.”

Google Earth
Het Brusselse cricketmilieu bevindt zich voornamelijk rond de hoofdstad. Ook de club van Singh, de 12 Stars, zoekt het buiten Brussel: op velden van The British School in Tervuren. Maar ze zijn naarstig op zoek naar een nieuwe thuisbasis.
“De reden waarom de clubs zich buiten Brussel bevinden, is dat er in de Rand veel meer groen is. Maar dat houdt ons niet tegen om een nieuw veld te zoeken, in Brussel. Graag goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Concreet zijn we op zoek naar een groot, vlak grasveld dat ongeveer de grootte heeft van een voetbalveld. Daarop kunnen we een (rond) cricketterrein afbakenen. Goals of lijnen moeten er niet zijn, dus we kunnen het eventueel delen met andere sportclubs.”

“We zijn hard aan het zoeken. Het gaat zelfs zo ver dat we met Google Earth speuren naar groene plekken in Brussel (lacht). Een van onze problemen is dat we een ploeg zijn waarin vooral expats spelen, waardoor zowel het Frans als het Nederlands niet goed gekend zijn. Momenteel spelen er vooral Indiërs, maar we zijn een multinationale ploeg. Onze identiteit is niet gebaseerd op de nationaliteit. Alleen ontbreken Belgen. We zoeken wel, maar het is niet evident om hen aan te trekken.”

Schertsen met tegenstanders
De werking van 12 Stars zou met nieuwe infrastructuur flink uitgebreid kunnen worden. Ze willen bijvoorbeeld hun jeugdwerking ontwikkelen en hun plaats afdwingen in de Brusselse sportwereld. Een ploeg worden waar zowel expats als Brusselaars spelen. Maar daarvoor moet cricket in ons Gewest toch aan bekendheid winnen.

“De onbekendheid van de sport is inderdaad een barrière. Ik raad iedereen aan om het te proberen: je hebt beweging, zit in de frisse buitenlucht en achteraf pak je een pint met je maten. Wat wil je nog meer? Eens je de techniek onder de knie hebt, is het zeer aangenaam. Het schertsen met de tegenstander, grappige opmerkingen maken, is een leuke plus. Als dat creatief en gevat is, althans. Op hoger niveau gaat men daar nogal ver in, het wordt zelfs grof. Dat keuren wij uitdrukkelijk af.”

“Een match duurt wel even. Dat gaat van half twee tot pakweg zeven uur, met de tea time tijdens de pauze inbegrepen. Je beweegt uiteraard niet heel de wedstrijd, maar je moet wel altijd aandachtig zijn. Achteraf ben je dan ook doodop. Er is een kortere versie, Twenty20 genaamd, die een drietal uur duurt. Dat is beter om de sport te leren kennen. Buiten het seizoen (van april tot oktober) trainen we ook in de zaal. Misschien dat we daar nog beginnen met een wedstrijdvorm.”

IT-sector
Toch is cricket niet onbemind in onze hoofdstad. Indiërs beoefenen het niet alleen binnen de structuur van een club, maar ze duiken ook op in parken, op parkings, etc. Voor hen is het meer dan een sport. Het is ook een sociale aangelegenheid, een leuk moment om landgenoten te ontmoeten.

“Ik was bij mijn aankomst best wel verrast hoe populair het hier is. België heeft toch drie liga’s. De ploegen komen vooral uit Vlaanderen, in Antwerpen heb je bijvoorbeeld een grote Indiase gemeenschap. Ik zie het aantal spelers ook in Brussel groeien. De voornaamste reden is dat veel Indiërs hier bij grote bedrijven komen werken, veelal in de IT-sector. Die evolutie zal zich volgens mij blijven doorzetten. Hopelijk volgen de Belgen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni