Cruciaal weekend voor Anderlecht

© Photonews
| Zien we trainer Kompany zaterdag juichen na een zege tegen Racing Genk? Als paars-wit nog de Champions League wil halen, dan zijn de drie punten een absolute must.

Als Anderlecht zaterdag wint of gelijkspeelt tegen Racing Genk, dan kan Club Brugge met een respectievelijk gelijkspel of zege tegen Antwerp kampioen worden. Voor paars-wit is een zege broodnodig om uitzicht te houden op de tweede plaats die recht geeft op een stek in de voorrondes van de Champions League. Want dat maakt vooral financieel een wereld van verschil.

Met nog drie speeldagen te gaan lijkt Club Brugge nog altijd goed op weg naar zijn zeventiende landstitel. Hoewel blauw-zwart in de eerste drie wedstrijden van de Champions Play-off amper twee puntjes sprokkelde, hebben de West-Vlamingen nog altijd vijf punten voorsprong op eerste achtervolger Racing Genk.

Twee scenario’s

De Limburgers beginnen morgen aan het tweede deel van hun dubbele confrontatie met Anderlecht. Als paars-wit zaterdag wint van Racing Genk, dan heeft Club Brugge genoeg aan een gelijkspel tegen Antwerp om zijn landstitel te verlengen.

Bij een gelijkspel tussen Anderlecht en Genk, moet Club zelf ook de drie punten pakken om zich opnieuw landskampioen te mogen noemen. In deze twee scenario’s is de kloof met Racing Genk, met nog twee speeldagen en maximum zes punten te gaan, dan onoverbrugbaar.

Racing Genk kan dan nog maximum op gelijk hoogte komen met Club Brugge. Maar in dat geval is de rangschikking van de reguliere competitie doorslaggevend. Club won die, voor Antwerp, Anderlecht en Genk.

Champions League of Conference League voor paars-wit?

Anderlecht zal zijn huid duur verkopen zaterdag. Een 35ste titel ligt niet meer binnen handbereik, maar een tweede plaats en dus deelname aan de derde voorronde van de Champions League is dat wel. En dat is niet alleen om sportieve, maar ook vooral financiële redenen bijzonder belangrijk. Want wie de groepsfase van het kampioenenbal haalt, is al zeker van zo’n slordige 15 miljoen euro. Voor een club die nog altijd met rode cijfers op de bankrekening zit, is dat meer dan mooi meegenomen.

Als paars-wit als derde eindigt, dan wacht de voorlaatste voorronde van de Conference League in plaats van de beter gekende Europa League. De Conference League is een nieuwe competitie die in het leven is geroepen door de Uefa en waarmee de voetbalorganisatie ervoor wil zorgen dat ‘ook kleinere teams van over heel Europa meer kansen krijgen om zich op Europees vlak met elkaar te meten’.

Om dat te realiseren is het aantal deelnemende teams aan de Europa League teruggebracht van 48 naar 32. Dat heeft als gevolg dat ook de bekerwinnaar bij ons niet langer zeker is van een plek in de poulefase van die competitie, zoals dat vroeger wel het geval was. Die mag vanaf de volgende voetbaljaargang aantreden in de laatste voorronde van de Conference League.

Doordat Racing Genk er dit jaar in slaagde de Beker van België te winnen en zich ook verzekerde van een plek in de Champions Play-Off, is ook de nummer vier van de competitie zeker van een voorronde ticket van de Conference League. Dat wil zeggen dat Anderlecht dus altijd Europees speelt volgend seizoen. Vraag is nog alleen of dat tegen absolute topclubs in de Champions League zal zijn, of tegen de mindere goden uit zwakkere voetbalcompetities. Ten laatste op 23 mei kennen we het antwoord.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?