| Mede door Bart Verbruggen en Jan Vertonghen overleefde Anderlecht gisteravond in de eerste helft tegen Villarreal.

Cultspits Slimani trapt RSC Anderlecht naar kwartfinales Conference League

16/03/2023
Updated: 16/03/2023 23.16u

Een rotseizoen lijkt voor Anderlecht te eindigen op een lentefris slotakkoord. Na de remonte in de competitie plaatste paarswit zich donderdagavond tegen Villarreal voor de kwartfinales van de Conference League: 0-1. De Algerijnse spits Slimani, ingevallen voor Raman, scoorde diep in de tweede helft de enige treffer van de avond.

Met veel vragen werd hij op de slotdag van de wintermercato binnengehaald, maar donderdag trapte de 34-jarige Algerijnse spits Ismal Slimani RSC Anderlecht naar de kwartfinales van de Conference League ten nadele van Villarreal. De Spaanse subtopper verprutste in de eerste helft tal van kansen, waarna Anderlecht in een veel evenwichtigere tweede helft toesloeg zoals in de grote dagen.

De heenwedstrijd was vorige week op 1-1 geëindigd. Islam Slimani, tien minuten eerder ingekomen voor Benito Raman, besliste de partij in de 74e minuut.

Anderlecht kreeg zelf wel wat kansen in de eerste helft, maar mocht toch blij zijn dat het met een brilscore naar de kleedkamers mocht. Zeno Debast redde een schot van Samuel Chukwueze op de lijn, doelman Bart Verbruggen stond paraat op pogingen van Alex Baena en José Luis Morales, Gerard Moreno mikte op de lat en een doelpunt van diezelfde Moreno werd afgekeurd omdat de vrije trap te snel genomen was.

Kort na de pauze liet Michael Murillo een open kans om Anderlecht op voorsprong te brengen liggen. Aan de overzijde hield Verbruggen paars-wit opnieuw overeind. de Nederlandse doelman had een knappe dubbele redding op een afstandschot van Jorge Cuenca en de rebound van Gerard Moreno in huis.

Slimani was ondanks zijn twee goals van afgelopen weekend tegen Cercle op de bank gestart, maar in de 64e minuut vond Brian Riemer het tijd om de Algerijnse spits in te brengen. Tien minuten later leverde dat op toen Slimani de voorzet van Murillo in doel tikte. Verbruggen, die tegen Ludogorets al drie strafschoppen stopte om Anderlecht naar de achtste finales te leiden, hield de voorsprong vast door Nicolas Jackson tot twee keer toe het scoren te beletten.

De loting voor de kwartfinales wordt vrijdagnamiddag (14u00) in het Zwitserse Nyon uitgevoerd. Ook AA Gent, dat woensdag al het Turkse Basaksehir uitschakelde, zit dan in de pot.