Cyclone A, wielertoerisme voor slechtzienden

Tim Schoonjans
© Brussel Deze Week
24/10/2011
Wielertoerismeclub Cyclone A biedt mensen met een visuele handicap een tandem en een begeleider aan, maar is naarstig op zoek naar piloten.

"Cyclone A is niet alleen voor sportievelingen," vertelt voorzitter Jean-Paul Dejaegher (57). "Het is voor onze leden ook een manier om samen te komen en bij te praten. Cyclone A speelt een sociale rol. De ene is al wat spraakzamer dan de andere, maar onze ritten verlopen altijd in een gemoedelijke sfeer."

De wielerclub werd in 1987 opgericht door iemand die zelf visueel gehandicapt was. Ze biedt haar leden sindsdien tandems en begeleiders aan, die er van maart tot november op uit trekken. "Op zondag is er in die periode steeds een tocht. De ritten zijn een zestigtal kilometer lang en worden in twee gedeeld: ondertussen nemen we de tijd om rustig te picknicken. De ritten worden door verschillende piloten in elkaar gestoken en vergen toch een pak werk: het parcours uitstippelen, een plaats vinden om te eten, noem maar op. Maar ze doen het met plezier. Van midden maart tot eind oktober gaan de sportievere fietsers wekelijks ook op dinsdagavond fietsen. Dat is dan wel steviger dan de zondag."

De fietstochten vertrekken meestal aan het clubhuis in de Joseph Loossensstraat in Jette en leiden naar de rand rond Brussel. Rustige wegen genieten de voorkeur, en de veiligheidsvoorschriften worden altijd in acht genomen. "We wijzen altijd een baanwachter aan. Dat is de persoon die de rit heeft uitgetekend en de groep leidt. Zo nodig blokkeert hij de baan even voor de groep. We hebben ook een bezemwagen. Daarin kunnen vermoeide fietsers gaan zitten en daar liggen ook de reserveonderdelen."

Cyclone A telt dertig à veertig leden en heeft een dertigtal tandems in zijn lokaal staan. De club kan ook rekenen op verschillende begeleiders die de tandems besturen. Toch voelen ze ook bij de club dat vrijwilligers steeds moeilijker te vinden zijn. "Sommige van onze piloten zijn vijftig, zestig jaar - dan begint het toch wat te wegen. De opvolging mag zich melden..."

"Iedereen kan piloot worden. Je moet uiteraard kunnen fietsen, maar dit is toch nog eventjes anders. Daarom hebben we een brochure met tips, en onze ervaren piloten geven uiteraard graag uitleg aan de nieuwelingen. Het is ook belangrijk dat er communicatie is tussen de piloot en de passagier. Bijvoorbeeld steeds melden met welke voet er wordt vertrokken. Je moet voortdurend geconcentreerd zijn, want je bent wel verantwoordelijk voor je passagier. Maar als het klikt, is zo'n tocht voor passagier én piloot een even groot plezier."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni