| Cynthia Bolingo (archieffoto).

Cynthia Bolingo zeker van Olympische Spelen na snelle tijd op 400 meter

© Belga
12/07/2023
Updated: 13/07/2023 11.35u

Cynthia Bolingo heeft woensdag de 400 meter gewonnen bij de internationale atletiekmeeting in Luik. De Brusselse, die Belgisch recordhoudster is op deze afstand, snelde naar een seizoensbeste van 50.69, een chrono die haar op de zesde plaats brengt op de Europese jaarlijst en verzekert van een ticket voor de Olympische Spelen, volgend jaar in Parijs.

Het nationale record van Bolingo staat sinds vorig jaar op 50.19. Haar seizoensbeste stond sinds eind juni op 50.95. Met 50.69 liep Bolingo woensdag de derde chrono uit haar carrière. Ook de andere twee Belgian Cheetahs in de wedstrijd liepen een seizoensbeste: 51.84 voor Helena Ponette en 51.98 voor Naomi Van Den Broeck.

"Eerlijk gezegd had ik een dergelijke tijd wel verwacht", zei Bolingo na afloop. "Alleen voelde ik mij op training de laatste tijd wat vermoeid, dus ik was niet zeker van mijn stuk. Dit geeft wel vertrouwen. Ik ben een atlete aan het worden die regelmatig in de 50 seconden loopt. Het zijn geen uitschieters meer. Het liefst wil ik natuurlijk onder de 50 seconden lopen, maar het belangrijkste zal zijn om dat te doen op een moment dat ertoe doet. Op het WK in Boedapest bijvoorbeeld."

Bolingo liep in het verleden al 100 en 200 meter in Luik, maar nooit de 400 meter. "Het was al even geleden dat ik hier was", vertelde ze. "Iedereen zei mij dat de sfeer ongelofelijk is en dat blijkt te kloppen. Ik stond groot op de affiche, dus ik wilde ook goed presteren, en dat is gelukt. Zaterdag loop ik nog in Heusden, maar daarna doe ik niet veel wedstrijden meer tot aan het WK. Ik wil voorzichtig zijn. Op het BK in Brugge loop ik de 200 meter."

Met de chrono van woensdagavond is Bolingo ook verzekerd van deelname aan de Olympische Spelen, volgend jaar in Parijs. Die kwalificatieperiode is op 1 juli begonnen. Op de 400 meter is 50.95 vereist, en daar ging Bolingo bij haar eerste wedstrijd sinds het openen van de selectieperiode dus vlotjes onder.

Andere Belgen die al geplaatst zijn voor het olympisch atletiektoernooi zijn Hanne Claes op de 400 meter horden en drie marathonlopers: Bashir Abdi, Koen Naert en Hanne Verbruggen. De kwalificatieperiode loopt nog tot 30 juni 2024.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport , Cynthia Bolingo , 400 meter

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni