Daklozenvoetbalploeg Les Barons: Straatadel met bal

Tim Schoonjans
© Brussel Deze Week
28/03/2011
Les Barons: na de film draagt nu ook de Brusselse daklozenvoetbalploeg die naam met trots. De baronnen strijden voor een plaatsje op het WK.

"De baronnen, ja - ze gedragen zich er soms naar," vertelt Steffen Van Wymeersch (28) lachend. Van Wymeersch is polyvalent medewerker bij de welzijns-vzw Hobo Archipel en tevens manager van de ploeg.

Les Barons nemen deel aan de Belgian Homeless Cup (BHC). In drie toernooien strijden ze met ploegen uit negen andere Belgische steden om een plaats af te dwingen op het WK voor daklozen. Het draait om meer dan sport. "Er wordt ook veel belang gehecht aan fair play en de houding naast het veld. Daarnaast is er ook een sociale jurering, waar elke ploeg projecten moet voorstellen." Het Brusselse project is een voltreffer. Per toernooi mogen maximaal twaalf spelers meereizen, maar bij de Brusselaars zijn er al zo'n 45 geïnteresseerden. "Daarom hebben we drie ploegen opgericht."

Bebe is een voorbeeld voor dakloze voetballers: hij is een Portugese ex-dakloze die zich op het WK voor daklozen toonde en ondertussen bij Manchester United speelt. Zo'n vaart zal het voor de Brusselse spelers niet lopen, maar kneusjes zijn het allerminst. "Het zijn bijna allemaal straatvoetballers. Er lopen echt goede spelers bij. De bedoeling is dat sommigen doorgroeien naar reguliere clubs."

Brussel neemt al voor de derde keer deel aan de BHC. "De belangrijkste les uit eerdere ervaringen is dat we de ploeg moeten omkaderen en structureren. Behalve onze vzw zorgen ook Buurtsport, de sportdienst van de VGC en de vzw Het Anker voor de omkadering."

"Tijdens de training gaan de spelers er voor de volle honderd procent voor. De vorige jaren was niet al het materiaal er. Er waren ook heel wat frustraties, soms zelfs vechtpartijen. Het respect voor de tegenstander ontbrak weleens. Nu tekenen de spelers een contract, en we schorsen als ze zich misdragen. Ze kunnen zelfs uit de ploeg vliegen. Tegenwoordig draait het bij ons zelfs beter dan bij reguliere clubs."

Les Barons trainen één keer per week aan de Nijverheidskaai in Molenbeek en lieten zich op het eerste toernooi meteen opmerken. Ze wonnen, en begin april strijden ze voor een tweede zege. "Daarna worden de punten van de twee toernooien opgeteld en worden de ploegen in poules onderverdeeld voor de finale." De kaarten liggen goed. "Wij kunnen ons zeker plaatsen voor het WK."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni