De club: Brussels Badminton

Brussels Badminton is een gezellige club waar altijd wel wat te beleven valt. Naast badminton promoten ze nu de nieuwe discipline speedminton. Rrrrrazendsnel.

"We zijn in september 2004 begonnen met de badmintonclub," vertelt Gaëtan Vanderschueren (43), voorzitter en bestuurder van de club. "Daarvoor werd hier tennis gespeeld, maar daar kwamen steeds minder mensen op af. Ik heb voor de oprichting van een badmintonclub gepleit, en dat bleek snel een succes te zijn. We hebben nu toch een vijfhonderdtal leden."

De zaal aan de vijvers van Neerpede wordt overdag verhuurd aan scholen of vzw's die er komen sporten. Vanaf 's avonds zes uur is het tijd voor de badmintonclub. De zaal is een echte badmintonzaal, en volgens Vanderschueren bovendien veel aangenamer dan haar soortgenoten. "In gemeentezalen heb je bijvoorbeeld heel wat lijnen op de grond voor andere sporten. Hier heb je alleen onze lijnen, is er genoeg ruimte en ook genoeg verlichting om goed te kunnen badmintonnen."

Brussels Badminton is een van de eerste clubs in België die speedminton aanbieden. Die sport is een mengeling tussen tennis, squash en badminton en komt overgewaaid uit Duitsland. "Ik heb speedminton toevallig leren kennen toen ik op een avond aan het zappen was. Ik ben een grote fan van racketsporten en bestelde meteen het materiaal. Mensen kunnen hier een veld reserveren en ook het materiaal, als ze dat niet hebben. Gemiddeld wordt het veld wekelijks drie à vier keer voor een halfuurtje gereserveerd. De sport is nog niet echt bekend."

Bij speedminton heeft elke speler een vierkant waarin de tegenstander het pluimpje moet slaan. De vierkanten zijn verschillende meters van elkaar verwijderd en er is geen net. "Je bent eigenlijk de doelman van je vak en verdedigt het, terwijl je het pluimpje in het vak van je tegenspeler probeert te slaan. Het gaat allemaal heel snel, het pluimpje haalt snelheden tot driehonderd kilometer per uur. Het enige minpunt is dat er weinig tactiek is. Om speedminton te spelen, heb je toch al een basis van een andere racketsport nodig."

Hoe de toekomst van de sport er in Anderlecht uitziet, weet de voorzitter niet. "Dat hangt natuurlijk af van de vraag. Op dit moment zijn er zelfs nog geen clubs, nog geen Belgische liga. Tijdens de paasvakantie organiseren we alvast een toernooi waar de deelnemers tennis, badminton, tafeltennis én speedminton kunnen spelen. Zo leren de mensen speedminton beter kennen."

:: Meer informatie op de website www.brusselsbadminton.be

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees meer over

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?