De Club: Brussels Under Water Hockey

Natacha Azare
© Brussel Deze Week
06/06/2009
Brussels Under Water Hockey, met zijn zestigtal leden de grootste club van het land, is Belgisch kampioen onderwaterhockey en scoort ook internationaal niet onaardig. "Als we één eliteploeg zouden samenstellen, dan zou die alles winnen."

Onderwaterhockey ontstond in 1956 in Groot-Brittannië, toen een groep duikers een alternatief zocht om in de winter de conditie op peil te houden. Het is een ploegsport die op de bodem van het zwembad beoefend wordt, tweeënhalve meter diep. Twee ploegen van zes spelers trachten de puck, die ongeveer 1,3 kilo weegt en op de bodem ligt, in het doel van de tegenstander te werken met behulp van een houten stick van een dertig centimeter lang. Een team bestaat uit zes veldspelers en maximaal vier wisselspelers, waarbij er onbeperkt gewisseld mag worden zoals in het basketbal. Een masker, een snorkel en zwemvliezen vormen de uitrusting. Een wedstrijd is verdeeld in twee periodes van vijftien minuten.

Janik De Goÿ speelt bij Brussels Under Water Hockey. "Ik ben er in het academiejaar 2004-'05 mee begonnen. Ik studeerde aan de VUB en had al een paar reportages over de sport gezien. Het boeide me. En toen zag ik 'onderwaterhockey' in het sportaanbod van de VUB. Een vriendin beoefende de sport al, en zij nodigde me uit om eens mee te komen. Zo ben ik erin beland."
"In inspanning kun je ongeveer een halve minuut onder water blijven," zegt De Goÿ. "Dat lijkt niet veel, maar in die tijd kun je heel wat doen. Vergelijk het met voetbal: als een voetballer dertig seconden aan de bal blijft, dan is dat best lang."

"Hier in België is de competitie gemengd. We hebben een nationale competitie met twaalf ploegen. Onze club speelde dit seizoen met vijf ploegen, en vier van die ploegen eindigden in de top-5. We schrijven zoveel ploegen in om er meer competitie in te krijgen, want als we één eliteploeg van onze club zouden samenstellen, dan zou die alles winnen. Dit jaar zijn we voor het derde jaar op rij kampioen geworden. De competitie is belangrijk voor ons omdat we ons niveau en dat van België willen opkrikken. Daarnaast nemen we ook vaak deel aan buitenlandse competities. Mede daardoor zijn we zo snel kunnen groeien. Bij de laatste internationale kampioenschappen waren we goed voor een plaats bij de eerste acht, maar ik denk dat we nog een lange weg af te leggen hebben tot de echte top. We hebben wel 'jong' talent, maar voor ons zijn dat jongeren tussen achttien en twintig - op die leeftijd beginnen de meesten met onderwaterhockey. We hebben dus geen basis vanuit de jeugd. Frankrijk, Nieuw-Zeeland en Frankrijk zijn wereldtop, Spanje is onze grootste concurrent van gelijkwaardig niveau. We bevinden ons waar Belgische sporters zich meestal bevinden: net achter onze buurlanden, maar ook niet aan de staart."

:: De club traint op dinsdagen van 21 tot 22 uur in het zwembad van de VUB, op donderdag van 21 tot 23 uur en op zaterdag van 20 tot 21 uur in Triton in Evere.
Meer info op www.buwh.be of buwh@buwh.be

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Etterbeek, Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni