De club: Excelsior Brussels

Tim Schoonjans
© Brussel Deze Week
10/07/2009
Deze stad staat weer op de Belgische basketbalkaart: Excelsior promoveerde naar tweede klasse.

"In 1958 richtte een groepje atleten Excelsior Brussel op," vertelt André Dekandelaer (56), voorzitter en al sinds zijn dertiende lid van de club. "Georges Huybens speelde met andere leden van de Excel­sior-atletiekclub geregeld basketbal. Uiteindelijk richtte hij samen met Arthur De Boom, een turnleraar, een echte club op. Sinds zijn ontstaan heeft Excelsior bijna altijd in de lagere afdelingen gespeeld." Hoe dat komt? Niet in de eerste plaats door een gebrek aan talent, legt Dekandelaer uit. "Het financiële en het filosofische aspect spelen ook mee. De stichters hadden een sportief concept voor ogen, waarin het idee om spelers te betalen, onvoorstelbaar was. Overigens worden de spelers nu wel vergoed."

Eind jaren 1990 speelde Excelsior in tweede provinciale. Met de hulp van een sterke jeugdploeg uit Wemmel mochten ze jaarlijks de champagne bovenhalen. "In Wemmel zat een club met een goede jeugdploeg, maar ze hadden geen eerste ploeg op hoog niveau. Een groot deel van die groep is bij ons gekomen, en samen zijn we jaar na jaar gestegen tot in derde klasse. Het was onvoorstelbaar."

Excelsior staat in de basketbalwereld bekend om zijn sterke jeugdschool, met vooral Brusselse spelers. De club gaat die jeugdopleiding nog verder uitbouwen. "We zijn van elf naar zestien jeugdploegen gegaan, met 250 actieve leden," vervolgt Dekandelaer. "Onze jeugd krijgt nu ook medische bijstand, ze worden begeleid door ervaren trainers, ze trainen vier keer per week en wie dat wil, krijgt extra fitnesssessies."

"We gaan de jeugdspelers niet spe­ciaal halen. We hebben onze jeugdschool - te nemen of te laten. In het verleden zijn ploegen uit de eerste klasse, en dan vooral Pepinster, jongens bij ons komen weghalen. Dat doen wij niet."

De ambitie is in tweede klasse te blijven. Eric Struelens doet er nog een jaartje bij en er komen vier spelers met ervaring in tweede klasse bij. "We zullen moeten vechten en alles op alles zetten om in de tweede klasse te blijven. Ik voel anderzijds geen enkele verplichting om te stijgen. Van mij als voorzitter mag de club alleen naar eerste als we de nodige financiële middelen ter beschikking hebben."

Ondertussen wordt er ook verhuisd, van Laken naar Neder-Over-Heembeek. De huidige zaal voldoet niet meer. "Vanaf januari 2010 zal de eerste ploeg in Heembeek spelen. De jeugdploegen gaan al in augustus over. Er zal daar genoeg parkeergelegenheid zijn, parket, achthonderd à duizend zitplaatsen en een vip-­salon. Dankzij die nieuwe zaal hopen we ook nieuwe supporters te trekken. Dit jaar waren ze met honderd, honderd vijftig; met de nieuwe zaal hopen we op drie- à vierhonderd supporters."

:: Meer info op www.royalexcelsior.be of bij André Dekandelaer, 0475-44.25.83

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni