De club: Friskis & Svettis

Het nieuwste Zweedse exportproduct heet Friskis & Svettis. Nee, geen hondenbrokken, wel een ruim gamma van bewegingsdisciplines. In het Hoge Noorden is F&S razend populair, maar ook de Brusselse club barst stilaan uit haar voegen.

Van jogging en fitness over het obligate aerobics tot kickboks en het gehypete Nordic Walking: Friskis & Svettis bundelt een breed scala. Het doel is iedereen met een glimlach aan het bewegen krijgen. En F&S Brussel is ambitieus: de club telt nu al zo'n vijfhonderd leden en wil op termijn de belangrijkste niet-commerciële sportclub van de stad worden.
"In Zweden is het succes massaal," zegt de Brusselaar Hans Baes, zelf outdoor-instructeur voor jogging en Nordic Walking. "In Stockholm alleen al telt men veertigduizend leden. Daar hebben ze eigen sportzalen. Megagroot. In vergelijking daarmee zijn de meeste commercië­le Brusselse fitnessruimtes klein bier."

De grootste uitvalsbasis voor Friskis & Svettis Brussel is Etterbeek (VUB, sporthal Maalbeek en Jubelpark), maar ze wijken ook uit naar Waterloo en Sint-Genesius-Rode. "We zijn een vrijwilligersorganisatie. Ook de instructeurs worden niet betaald. Dat is een bewuste keuze. De opleiding is niettemin professioneel. Iedereen moet naar Zweden, en daarna komen opleiders afgezakt om te bekijken hoe je het hier doet."

Een workout-sessie van een typische Jympa bestaat uit een opwarming, lenigheidsoefeningen, een krachttraining, een cardiovasculaire training, oefeningen in een lager tempo en stretching.
"Vraag me niet hoe je Friskis & Svettis precies vertaalt in het Nederlands," zegt Baes. "Wat ik wel weet, is dat Jympa intussen al is opgenomen in het Zweedse woordenboek. Het is een coole naam voor gymnastiek. En de basisprincipes zijn bewegingsplezier en muziek. Ook op onze kickboksoefeningen klinkt muziek."

Vivi Lindström is Zweedse, al woont ze al sinds 1991 in Brussel. Zij richtte in 2002 de club op. "Nooit gedacht dat het zo'n vaart zou lopen. Zelf was ik een fervent jogster tot ik problemen met mijn knieën kreeg. Dus schakelde ik over naar Nordic Walking. Wandelen met stokken, dat hadden ze hier in Brussel nog nooit gezien. Iedereen maar lachen in het park. Nu is deze sport al veel meer ingeburgerd. Maar Friskis & Svettis gaat natuurlijk veel ruimer. 'Gezond in het zweet,' zo zou je het kunnen vertalen."

De voertaal binnen F&S is het Engels. En je kunt er niet omheen: het publiek hier is overwegend Europees. Anna is nog nieuw. Ze komt uit Polen. "Ja, ik werk voor de Europese Commissie. Het was mijn vriend die me meenam. De sfeer is echt wel fijn. Een internatio­naal gezelschap, ja, maar bovenal een toffe mix. Dit is Brussel, hé. Het heen-en-weer-gehos in het Jubelpark ligt me iets minder. Voor mij mogen het langere tochten worden. En dat komt ook wel, de wijde natuur in. Ik zie het als een goede voorbereiding: deze zomer wil ik vanuit Frankrijk naar Santiago de Compostela in Spanje stappen. Met of zonder stokken, dat zien we nog wel."

:: Meer info op www.friskis.be of bij Arjen Bouter op 02-733.38.80

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?