De club: Handbal Club Anderlecht

Francis Marissens
© Brussel Deze Week
13/02/2009
Misschien zijn Zitka en Schollen zich er niet van bewust, maar op amper dertig meter van het Vanden Stockstadion zit ook een handbalclub.

Uitvalsbasis van Handbal Club Anderlecht is de Simonetzaal in het Astridpark. Een bont gezelschap van jong en oud traint er gezamenlijk. "Sportief draait het op dit moment niet zo best, maar we zijn in volle opbouw," zegt penningmeester Nourredine Eloueriaghli. "Enerzijds willen we de seniorenploeg opnieuw op dreef krijgen. Het is een mengelmoes van wat oudere spelers die terugkeerden naar onze club, en jonge elementen die nog ervaring missen. We hebben ook een groepje beginners van twaalf tot zestien jaar. Daarmee willen we graag een kadettenteam op poten zetten. Voorlopig was het nog te vroeg om hen voor de leeuwen te gooien en in competitie te treden. Maar dat is natuurlijk wel het streefdoel."

"Onbekend is onbemind: handbal is niet bepaald een sport die hier veel op tv komt. En op school is het huilen met de pet op: veel leerkrachten LO laten de sport links liggen. Toen ik als achttienjarige eens aan mijn leerkracht ging vragen waarom hij nooit handbal gaf, haalde hij de schouders op. Maar hij daagde mij uit om het zelf eens te proberen: dat werd de allereerste keer dat ik training gaf."

"Tijdens de Olympische Spelen kwam er wel handbal op tv. En echt waar: nadien kregen we vijf of zes jongeren over de vloer die gecharmeerd waren. En niet vergeten: Frankrijk is wereld- en olympisch kampioen." Zelf maakte Eloueriaghli wel kennis met handbal op (een vroegere) school. "Véle jaren geleden, inderdaad. Op het atheneum in Schaarbeek was de prefect een fervent handballer. Maar pas op mijn zeventiende zette ik de stap naar een club. Bij Anderlecht, jawel. Jozef Bourguignon was de oprichter en tientallen jaren de stuwende kracht. Vorig jaar overleed hij op 87-jarige leeftijd. Hij had zelf nooit handbal gespeeld, hij was een marathonloper. Maar op een bepaald moment raakte hij in de ban."

"Onze clubkleuren? Hebben we niet. Vroeger speelden we in het paars, dankzij een café-sponsor in de buurt. Nu dragen we oranje uitrustingen, tot op de draad versleten eigenlijk. Vorig jaar kochten we nieuwe, bordeaux. Op de laatste match vergaten we de sportzak toch wel niet zeker! En we stelden het natuurlijk pas na de zomer vast: weg nieuwe uitrustingen!"

:: Handbal Club Anderlecht traint op dinsdag (20 tot 22 uur) en donderdag (19 tot 20 uur) in de Simonetzaal aan de Theo Verbeecklaan. Meer info op www.hbcanderlecht.be of 0499-40.55.77

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni