De Club: Petanque Club Esseghem

Francis Marissens
© Brussel Deze Week
11/04/2009
Als er één sport het Atomium als mascotte verdient, dan is het wel petanque. Geen idyllischer plaats om een boulodrome neer te planten dan in de schaduw van het Belgische monument bij uitstek. In de legendarische Leo Petanque Club huist nog een tweede vereniging: Petanque Club Esseghem. Deze week... de Club in de Club.

Esseghem stamt uiteraard uit Jette. Na de afbraak van de lokale boulodrome wacht de club van voorzitter Robert Vandervorst (57) al twee jaar op een nieuwe stek. Intussen overleeft de Jetse club bij gratie van Brussel, de stad met ballen. IJzeren ballen. "Die afbraak hing jaren als een zwaard van Damocles boven onze club," zegt Vandervorst. "We moesten weg uit de blokken van de Jetse Haard, in 1988 al. Daarop is de vereniging gesplit. De ene helft trok naar Sint-Gillis, waar ze zijn opgegaan in een Franstalige club. Met de andere helft zijn we opnieuw begonnen. Uiteindelijk zijn we nog acht jaar ter plaatse gebleven. En toen moesten we dus ook uitwijken. Maar ergens zeventig vaste leden droppen is geen sinecure. We zijn erg blij met de gastvrijheid van de Stad Brussel en van Leo Petanque. Een fijne locatie en sympathieke collega's, die ons de ruimte laten om onszelf te blijven. Op termijn willen we natuurlijk wel graag terug naar Jette. Het geld voor een nieuwe boulodrome ligt er al drie jaar, een architect is aangesteld. En toch komt er maar geen beweging."

"Esseghem Petanque is een tweetalige, echt Brusselse club, en we spelen zowel in de Franstalige als in de Vlaamse Liga. Zonet werden we overigens kampioen in eerste divisie van Vlaams-Brabant. Met de kampioenen van de vier andere provincies vechten we nu om twee plaatsjes in de nationale competitie."

"Hoe erg we ook in het spelletje opgaan, voor ons staan vriendschap en sfeer altijd voorop. Esseghem is altijd en overal graag gezien. Ook omdat voor ons de derde speelhelft even belangrijk is. En echt niet alleen voor de mannen. Ongeveer dertig procent van onze leden zijn vrouwen. In het zomerseizoen zijn er aparte toernooien voor mannen en vrouwen, maar in de wintercompetitie wordt er gemengd gespeeld. Petanque is dan ook een uitgelezen familiesport. De slogan 'voor 7 tot 77 jaar' gaat zelfs niet op: mijn vader stopte bijvoorbeeld pas op zijn 85ste."

Zelf speelde Vandervorst op hoog niveau. "Ja, ik ben goed gewéést, ik speelde ook internationaal. Op mijn top was ik zeven dagen op zeven met petanque bezig, nu nog maar drie of vier keer. En jawel, we hebben ook jong aanstormend talent bij Esseghem. Xavier De Leener (18) bijvoorbeeld. Hij zit in de beloftenselectie van de Vlaamse Liga. België speelde overigens al twee keer wereldkampioen - in 1982 en 2000 - en haalt ook nu nog met regelmaat de topdrie. Brussel? Het is een petanquestad, ja. Elke vrijdag treden er een vierduizendtal leden in de hoofdstad in competitie. En je hebt natuurlijk ook nog een pak recreatieve spelers."

:: Petanque Club Esseghem speelt tot nader order in de boulodrome van Leo Petanque in Laken: dinsdag training, wedstrijden op donderdag- en zondagmiddag en vrijdagavond.
Meer info bij Robert Vandervorst op vdv@proximedia.be of 0475-57.70.61

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Laken, Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni