Crosscup Laken c Dieter Vanderlinden

De zwaarste cross van het land

Tim Schoonjans
© Brussel Deze Week
11/12/2013

Crosslopers trekken op 22 december terug massaal naar het park van Laken. Daar wacht hen de zwaarste cross van het land, die ook voor heel wat recreanten een grote uitdaging is.

Het loodzware parcours in het park van Laken wordt al op donderdag 19 december ingelopen door scholieren, die in verschillende leeftijdscategorieën lopen. Maar het zware loopgedruis volgt op zondag. Personen met een beperking gaan om elf uur van start, gevolgd door de verschillende jeugdcategorieën.

Mikken op top tien
Sporters die in niet-competitieverband lopen, maar toch willen proeven van dit knappe parcours, kunnen terecht bij de Gaston Roelants vijf (start om kwart na elf) en tien (start om twaalf uur) kilometer. Inschrijven kan op de website van de Running Tour (9 euro voor de vijf kilometer en 13 euro voor de tien kilometer). Ter plaatse kan men ook nog inschrijven, maar dan wordt wel 3 euro extra gevraagd.

Vanaf twaalf uur begint het grote werk. Te beginnen met de cadetten, scholieren, junioren en gevolgd door de senioren en masters. Onze nationale toppers ziet u hier allemaal (gratis) aan het werk. Bij de junioren mikt Brusselaar Simon Petitjean op een plaats in de top tien. In zijn eerste cross bij de junioren in Roeselare eindigde hij op een mooie vijftiende plaats.

De sterkste wint
“In Brussel loop ik altijd wel goed,” aldus de 17-jarige Petitjean. “Dan begint mijn crossseizoen pas echt. Deze cross staat bekend als de zwaarste van de competitie. Bij de junioren is een rondje één kilometer lang, bij de senioren is dat anderhalve kilometer. Maar de samenstelling van het parcours is vrijwel hetzelfde: de helft omhoog en de andere helft omlaag. En het is niet omdat je aan het dalen bent, dat het gemakkelijker is. Want je hebt dan de indruk dat je kunt recupereren, maar als je een goed resultaat wilt halen, moet je je tempo onderhouden.”

“Het zwaarste aan Brussel is dat je er nooit echt kunt uitblazen. Rustpunten zijn er niet echt. Bij cross komt niet zoveel tactiek kijken, normaal gezien wint de beste. En in Brussel wint sowieso de sterkste.”

Meer informatie op www.sport.be/lottocrosscup/2013/nl/brussel/ en op www.sport.be/runningtour/10kgastonroelants

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni