Vorige maand leek het er nog op dat een akkoord in de maak was over het beheer van het zwembad Nereus in Ganshoren. Maar zover is het nog niet. Duidelijk is wel dat het zwembad niet opent voor januari.

Binnenkort rondt het federaal-gewestelijk Belirisfonds de renovatie af van het zwembad, dat al dicht is sinds 2002. Volgens de berekeningen zal de uitbating van het vernieuwde bad verlieslatend zijn - eerst werd het deficit op 500.000 euro geschat, later op 360.000 euro. Daarom probeert het Ganshorense gemeentebestuur al jaren buurgemeenten Jette, Koekelberg en Sint-Agatha-Berchem te overhalen om mee te betalen. Bedoeling is dat er een intercommunale wordt opgericht. Maar de gesprekken kwamen moeizaam van de grond.

Ganshoren deed uiteindelijk een voorstel en in juni formuleerden de drie buurgemeenten een uitgebreid tegenvoorstel. Zo willen ze een deficit van maximum 200.000 euro, weigeren ze huur te betalen, vinden ze dat de grote werken en de onroerende voorheffing voor de eigenaar (Ganshoren) zijn, eisen ze een ervaren directeur en voldoende medezeggingsschap. Voorts moet de intercommunale voor hen bevoegd worden voor cafetaria, parking en eventuele hammam. Ganshoren liet weten 'niet gechoqueerd' te zijn door het tegenvoorstel. Maar de officiële reactie blijft uit.

Donderdag tijdens de gemeenteraad hekelden oppositiepartijen ProGanshoren en Ecolo-Groen de lakse houding van het college. "Straks blijft Ganshoren alleen met zijn zwembad. Koekelberg en Berchem kunnen ook in zee met Molenbeek," zei Alain Beeckmans van Groen. Wel vroeg Ganshoren intussen de nieuwe gewestelijke subsidies aan voor gemeenten die samen sportinfrastructuur uitbaten. In de aanvraag wordt nog altijd uitgegaan van een deficit van 360.000 euro. Woensdag keurde de Jetse gemeenteraad een soortgelijke subsidieaanvraag goed, ook met betrekking tot Nereus. "Maar dit betekent niet dat we zeker in de intercommunale stappen," benadrukte de Jetse schepen van Sport Benoît Gosselin (LB).

Ondertussen blijkt ook dat de renovatiewerken opnieuw vertraging hebben afgelopen. De opening is uitgesteld van dit najaar naar begin 2014.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Ganshoren, Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni