Robert Ecker FC Ganhoren c Marc Gysens

Degradatie door competitievervalsing dreigt voor FC Ganshoren

Tim Schoonjans
© Brussel Deze Week
19/03/2014

Voetbalclub Ganshoren leeft nu al maanden in onzekerheid. Degradatieconcurrent FC Ternat beschuldigde hen na vorig seizoen van competitievervalsing omdat Lionel De Spiegeleer, die een overeenkomst had met Ganshoren, weigerde aan te treden in hun onderlinge degradatieduel. Bijna een jaar later, is er nog altijd geen definitieve uitspraak.

“Het is de vader van De Spiegeleer die via via met ons in contact is gekomen,” vertelt Robert Ecker (68), ondervoorzitter van FC Ganshoren. “Wij hadden al interesse in de speler, maar tijdens de wintermercato trok hij naar Ternat. Daar werd hij blijkbaar niet betaald en daarom contacteerde zijn vader een van onze bestuurders. Zij kennen elkaar goed omdat ze voorzitter en vicevoorzitter zijn van een ABSSA-ploeg.”

De eerste contacten dateren van eind maart 2013. Ganshoren en Ternat zijn op dat moment nog niet verzekerd van het behoud in vierde klasse en hebben nog een onderling duel op het programma staan. Ondervoorzitter Ecker is zich van geen kwaad bewust en reageert positief op de mogelijke komst van De Spiegeleer. “Maar dan wel na het seizoen, natuurlijk. En aan onze voorwaarden. Uiteindelijk werd daarover een informeel akkoord gevonden, zodat we hem na het seizoen zouden aantrekken.”

“Op de donderdag voor ons duel met Ternat is De Spiegeleer blijkbaar naar een ploegmaat gestapt omdat hij twijfelde om mee te spelen, aangezien hij een akkoord had met ons. Daar waren wij helemaal niet van op de hoogte. Ik verwachtte hem aan de aftrap, maar hij stond langs het veld. Hij vertelde me dat er onenigheid was met het bestuur en dat zijn contract was ontbonden. Hij heeft uiteindelijk maar een drietal matchen voor Ternat gespeeld.”

Het duel eindigde op een scoreloos gelijkspel en uiteindelijk verzekerde Ganshoren zijn plaats in vierde klasse, Ternat degradeerde. Op dat moment was er geen vuiltje aan de lucht. Tot Lionel De Spiegeleer een advocaat onder de arm nam en bij Ternat zijn geld voor de afgelopen maanden ging opeisen.

“En dat voor een periode dat hij niet heeft gespeeld. Wij waren opnieuw niet op de hoogte. Ik heb hem gezegd dat die stap niet slim was. Het is daardoor dat het hele spelletje is begonnen, hé. In juni kreeg ik een brief waarmee ik mij moest melden bij de voetbalbond. Tot mijn verbazing zag ik De Spiegeleer er rondlopen, en ik moest mijn relaas doen over de hele zaak. Een maand later, terug een brief: Ganshoren degradeert, krijgt een boete van 1.550 euro en negen punten aftrek.”

Verhaal van ego’s
De Brusselaars namen op hun beurt een advocaat onder de arm en begonnen een procedureslag die tot vandaag onbeslist is. De ene keer werden ze ‘vrijgesproken’, de andere keer kreeg Ternat gelijk. “Op een bepaald moment zeiden zij dat ze zich tevreden stelden met 10.000 euro, maar waarom zouden wij dat betalen? Wij hebben niets gedaan. Betalen zou een schulderkenning zijn.”

“Als De Spiegeleer dat geld niet was gaan opeisen, was dit allemaal niet gebeurd. Langs de ene kant begrijp ik dat Ternat zich verdedigt omdat ze aangevallen worden door iemand die zijn werk niet heeft gedaan. Maar zeggen dat wij hem hebben opgedragen om niet te spelen tijdens die match, dat is compleet onjuist. Er zijn helemaal geen bewijzen!”

Het toeval wil dat Ganshoren nu geconfronteerd wordt met een gelijkaardig geval. Maxime Verstappen, verdediger en rots in de branding bij Ganshoren, verlaat hen na dit seizoen voor Wolvertem, die in dezelfde reeks spelen en eveneens knokken voor het behoud. “Maar geen haar op mijn hoofd dat eraan denkt om iets te ondernemen tegen Wolvertem. Ik ben geen 68 geworden om met dergelijke zaken te beginnen. Komaan, hé. Dan moeten ze Anderlecht ook straffen omdat ze Hazard en Batshuayi in januari hebben proberen weg te kopen bij hun concurrenten.”

“Ik zeg het al sinds het begin: hier is meer aan de hand. Ternat heeft zich in iets geëngageerd en wil niet afgeven. Het is een verhaal van ego’s, van advocaten onder elkaar, van ons kent ons. Ze gaan even bewijzen wat ze kunnen. Ik had nooit gedacht dat het zo ver zou komen.”

Volgens de laatste uitspraak houden de degradatie en de andere straffen stand. Daarom heeft Ganshoren beslist om naar het BAS (Belgisch Arbitragehof voor de Sport, ts) te gaan. De uitspraak volgt normaal gezien eind maart. “En nu vragen wij een schadevergoeding, van 50.000 euro. Dat is voor al de gemaakte kosten en de imagoschade die we hebben geleden.”

“Ternat heeft er nu niets meer mee te maken. Onze klacht is tegen de voetbalbond gericht, omdat zij de beslissing nemen om ons te degraderen. Als wij winnen, is de zaak definitief verleden tijd. Verliezen we, dan gaan we naar de burgerrechtbank. We geven niet af.”

Volledig vast
Deze hele soap heeft zo zijn gevolgen voor het dagelijkse clubleven bij Ganshoren. De voorzitter moest zijn spelers onlangs nog toespreken om duidelijk te maken dat ze zich alleen met het sportieve luik moest bezighouden, hij doet de rest wel. Maar dat bleek niet overtuigend genoeg.

“Naast Verstappen vertrekken nog twee andere sterkhouders. Ze gaan zelfs in lagere reeksen dan de onze spelen. Onze trainer (Serge De Backer, TS) zei me dat indien we naar tweede provinciale zakken, hij niet meer kan blijven. Dat is mogelijk, hé: indien we sportief zakken en daar nog eens de sanctie van degradatie bovenop krijgen.”

“Wat wil je dat ik tegen die mannen zeg? Ik kan niets beloven. Met welk budget gaan we werken? Onze sponsors laten ons niet vallen, maar toch.”

Ecker heeft er een van zijn moeilijkste jaren in het voetbal op zitten. Hij zit al decennialang in dit wereldje en had nooit gedacht dat hij dit nog zou meemaken. Maar hij zal het schip nooit verlaten zonder dat het in veilig water is. “Op het werk heb je soms problemen, maar je weet dat je die kunt oplossen. Hiervan lig ik soms nachtenlang wakker. Ik ben te naïef geweest.”

“Maar ik laat Ganshoren niet vallen, het is de club van mijn hart. Ik wil gewoon dat dit hoofdstuk zo snel mogelijk afgesloten wordt.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Ganshoren, Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni