Voorzitter Vandenhaute vertrekt voorlopig niet bij RSCA

Bekijk ook de afspeellijst: dinsdag 21 februari 2023
Updated: 21-02-2023 - 08:41

Eigenaar Marc Coucke, niet-uitvoerend voorzitter Wouter Vandenhaute en CEO Jesper Fredberg zaten maandagavond aan tafel met een delegatie van een dertigtal supporters van RSC Anderlecht. Het bestuur van de club ging in gesprek met haar achterban om het beleid van de recordkampioen te bespreken na enkele woelige weken. Het gesprek is volgens Coucke in alle transparantie verlopen.

Het initiatief voor het overlegmoment kwam van Coucke en niet-uitvoerend voorzitter Vandenhaute zelf. Coucke gaf zelf aan dat het voor hem erg belangrijk was om duidelijkheid te scheppen over het beleid. De fans wilden dan weer antwoorden krijgen op hun vragen na weken van protest tegen het bestuur.

"Mijn bedoeling is nooit geweest om de fans te sussen. Ik wilde gewoon transparant zeggen hoe bepaalde dingen tot stand gekomen zijn. Een aantal van hen had ook nog eens uitleg nodig over wat de titel van niet-uitvoerend voorzitter van Wouter (Vandenhaute red.) betekent", vertelt Coucke na het overleg.

Vandenhaute en Coucke blijven

Voor een deel van de fans blijft de positie van Vandenhaute een breekpunt, beseft ook de RSCA-eigenaar. Al blijft Vandenhaute gewoon aan. "Dat stond niet op de agenda. Het was hier geen raad van bestuur. We hebben heel duidelijk uitgelegd wat een niet-uitvoerend voorzitter is en wat het verschil nu is", stelt Coucke.

Een eigen vertrek en een verkoop van de club is zeker niet aan de orde. "Wat is dat dan vertrekken als hoofdaandeelhouder? We hebben toch bepaalde zaken moeten uitleggen en dat hebben we heel transparant gedaan. Als er iets is wat ik bij iedereen gemerkt heb, dan is het enorme passie en wil om weer die mooie tijden te beleven. Maar wel beseffend dat het niet vanzelf zal gaan", aldus Coucke.

Supporters tevreden

De supporters wilden bij het buitenkomen zelf geen reactie kwijt. Aan tafel zou het af en toe hard tegen hard gegaan zijn, maar wel met respect voor beide partijen. De aanwezige supporters lijken momenteel voldoende tevreden. Ze konden vrij hun mening geven en vragen stellen.

Jesper Fredberg kreeg als CEO ook heel wat vragen over de mercato en over het financiƫle beleid werden de puntjes op de i gezet. Met de supporters is afgesproken om binnen enkele maanden opnieuw samen te zitten.

"Je kan nooit voor iedereen goed doen," stelt Coucke. "Voor een deeltje zitten die bepaalde dingen uit het verleden zo diep dat ze er niet over geraken. Daar moeten we ook respect voor hebben. Ik denk dat er een mooi deel is die echt vertrouwen heeft in de huidige structuur en een serieus deel zegt: organiseer het zoals je wil, maar wees transparant naar de supporters."

"We willen maandag terug met trots naar ons werk gaan zonder te moeten horen dat we verloren hebben. Daar gaan we allemaal naar streven", belooft Coucke.

Onstabiliteit

De onstabiliteit binnen de club houdt nu al weken aan. Eerst was er het nieuws over het nakende ontslag van Jean Kindermans als hoofd jeugdopleiding. Nadien eisten de supporters het ontslag van Vandenhaute, die daarop de titel van niet-uitvoerend voorzitter op zich nam.

De rust keerde niet volledig terug en het protest tegen het bestuur werd nog intenser. Bij de laatste thuiswedstrijd van Anderlecht tegen STVV op zondag 12 februari werd een muur aan het stadion beklad met de booschap "Wouter buiten, Coucke buiten".

Die duidelijke boodschap was afkomstig van de harde kern van Anderlecht, de BCS (Brussels Casuals Service). Het is onduidelijk of zij maandagavond mee aan tafel zaten.

Nieuwe start tegen Ludogorets?

De eigenaar van Anderlecht spreekt zelden nog publiekelijk over het beleid van de club, maar wilde dat in dit geval wel doen. Al zal hij zich vanaf nu opnieuw focussen om als een vurig supporter in de tribune te zitten. Te beginnen donderdag met de Europese wedstrijd tegen Ludogorets.

"Laat ons hopen dat het een nieuwe start is, want waar het allemaal om gaat is dat we meer matchen willen winnen en minder willen verliezen. Het is dan de vraag in welke structuur en in welk kader je dat moet doen. Wij hebben de supporters nodig en zij hebben een goede directie nodig. Hopelijk was dit een goede stap in die richting."

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?