Deschacht geeft Charleroi tweede plaats cadeau met rode kaart

Anderlecht blijft ook na de thuiswedstrijd tegen Charleroi derde in het klassement. Na een halfuur pakte Deschacht zijn tweede gele kaart, waarna het voor de Brusselaars nog een uur lang pompen of verzuipen was met een man minder. Op dat moment stonden de Carolo’s al op voorsprong en die bouwden ze in de tweede helft nog uit tot 1-3.

Anderlecht tegen Charleroi, dat is een clash in de kop van het klassement met als inzet de tweede plaats. Even leek het alsof hevige sneeuwval nog voor problemen zou zorgen, maar dankzij de hulp van een heleboel vrijwillige sneeuwruimers lag de grasmat in het Contstant Vanden Stockstadion er meer dan speelklaar bij. Na de uitoverwinning tegen Celtic in de Champions League koos Vanhaezebrouck opnieuw voor een systeem met een ‘valse spits’, een rol die was weggelegd voor Hanni. Verder geen verrassingen, al werd er in doel wel weer geroteerd met Sels in de plaats van Boeckx.

Deschacht ziet zwarte sneeuw…

De match was nog geen kwartier ver toen Olivier Deschacht een eerste keer in het boekje van scheidsrechter Lawrence Visser kwam te staan. De ouderdomsdeken van paars-wit kon een doorgebroken Rezaei niet meer bijhouden en plantte daarom in de grote rechthoek een elleboog in de rug van de Iraanse spits. Het is nochtans algemeen geweten dat de aalvlugge aanvaller van Charleroi loopt achter alles wat beweegt, maar laat dat nu net niet een van de kwaliteiten zijn van ‘den Olli’. De strafschop die volgde werd feilloos door Rezaei zelf omgezet en zo kon Anderlecht beginnen aan een zware inhaalrace.

Zwaar omdat de regen met bakken uit de lucht viel en vlot combineren er daardoor niet simpeler op werd. Toch slaagden de Brusselaars erin om enkele kansen af te dwingen. Onyekuru klom op een voorzet van Appiah hoger dan zijn rechtstreekse tegenstander, maar de Nigeriaan slaagde er niet in om echt kracht achter de bal te zetten. Niet veel later plukte Gerkens een bal heerlijk uit de lucht op een lobballetje van Obradovic. Hij legde de bal terug tot bij Trebel, maar die besloot naast het doel van Penneteau.

…en mag na een halfuur gaan douchen

In een duel met Benavente liet Deschacht zich vervolgens in de luren leggen door de Peruviaan en kreeg zo een tweede gele karton onder zijn neus geduwd. Anderlecht moest zo nog meer dan een uur verder met een man minder en dan weet je dat het moeilijk wordt zou Bob Peeters zeggen. En gelijk heeft hij. Vanaf dan was het letterlijk en figuurlijk pompen of verzuipen voor de landskampioen.

De bezoekers kregen door het overtal een zee van ruimte om te counteren en dat leverde de ene kans na de andere op. Eerst via Rezaei, maar zijn kopbal spatte uiteen op de dwarsligger, en daarna met Benavente, maar het schot van de kwelduivel van Deschacht bleef steken onder het achterwerk van doelman Sels. De Brusselaars haalden zo de rust zonder een tweede tegengoal en daar mocht Vanhaezebrouck zeer blij mee zijn.

Sá zoals Deschacht

De coach van Anderlecht wisselde aan de rust Gerkens voor Sá in de hoop wat meer stabiliteit in zijn ploeg te brengen. De Portugees had blijkbaar niet veel opgestoken van de domme overtredingen van Deschacht, want na tien minuten spelen schoffelde hij Benavente onderuit aan de rand van de zestien. Visser hield gelukkig voor de landskampioen de kaarten deze keer op zak.

Anderlecht wilde nog wel, maar een eigen doelpunt van Kums liet bij zijn ploegmaats de moed in de schoenen zinken. Het laatste halfuur van de wedstrijd was het voor de supporters huilen met de pet op. Van het vlotte combinatiespel op bezoek bij Celtic bleef weinig over. Enkel Bruno kon met zijn invalbeurt voor een lichtpuntje zorgen. Charleroi controleerde de wedstrijd en dikte de score via Benavente verder aan tot 0-3.

Rode kaarten vliegen over en weer

Een volledige afstraffing leek in de maak, al bracht Onyekuru acht minuten voor tijd met de eerredder nog wat 'spanning' in de wedstrijd. Zeker toen ook Baby van Charleroi werd uitgesloten begon het Anderlechtpubliek weer te dromen. Teodorczyk zorgde echter al snel voor de ontnuchtering.

De Pool die in de eerste helft de geblesseerde Trebel was komen vervangen pakte op zijn beurt rood en zo eindigde de wedstrijd met negen tegen tien. Anderlecht mag daardoor volgende week zonder Deschacht en Teodorczyk punten proberen rapen bij leider Club Brugge, al hoeft dat niet meteen een aderlating te zijn…

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?