Brussels Urban Acrobatic Academy

‘Die jonge gasten hebben geen schrik’

Tim Schoonjans
© Brussel Deze Week
04/12/2013

“Neem de verschillende elementen van het turnen, schud daar eens mee en het resultaat is wat wij doen.” U leest het: de Brussels Urban Acrobatic Academy (BUAA) is een bont allegaartje aan ketjes die gedurfde stunts niet uit de weg gaan.

BUAA – WIE?
Sven Germeys (35), eindverantwoordelijke: “BUAA is ontstaan uit het initiatief Tumble4Fun. Daarmee werd met de maxitrampoline en de airtrack naar Brusselse scholen getrokken om er deze sporten te beoefenen. Dat is niet zo evident door het materiaal dat ze vereisen. De club stond even op een laag pitje, maar sinds 2011 draait ze opnieuw volop. We trekken naar sportdagen en wijkfeesten om initiaties te geven, op onze Facebookpagina komt om de twee weken een filmpje waarin een lid wordt voorgesteld, etc. We staan niet stil.”

“Onze oudste leden zijn momenteel prille twintigers. We zouden in de toekomst graag papa’s en mama’s aantrekken van dertig, veertig, vijftig jaar. Zij hebben nog wat drempelvrees, maar we gaan ze eens uitnodigen voor een gezamenlijke training om dat weg te werken.”

BUAA – WAT?
“Bij ons kun je terecht voor turnen, maar ook voor meer dan dat. Zo doen we bijvoorbeeld ook aan free running, onder meer in het park als het schooljaar al wat gevorderd is. In de zaal worden de verschillende elementen van turnen getraind. In het begin zijn dat de basisprincipes zoals salto’s, handenstand, etc. En dan breiden we uit. Zo gebruiken wij de brug op andere manieren. Zo snel mogelijk over één bar lopen en eraf springen met een salto bijvoorbeeld. We gaan verder dan alleen turnen.”

“Er komt wel wat risico bij kijken. Daarom zorgen we dat er altijd genoeg lesgevers zijn. Sowieso is er een groep -12 en een groep +12. Die jonge gasten kennen geen schrik en weten niet allemaal welke gevolgen hun daden kunnen hebben. Daarom organiseren we dit jaar opnieuw een opleiding voor lesgevers, die op termijn ook een officieel trainersdiploma van BLOSO kunnen halen.”

BUAA – WAAR EN WANNEER?
“We trainen in de sportzalen van de Toverfluit (woensdag 16u30 – 18u30 en zaterdag 17u – 19u) en van Sint-Guido (vrijdag 17u – 19u). De leerlingen betalen 150 euro lidgeld per jaar. Daarvoor krijgen ze het hele jaar door urban acrobatic plezier, binnen een stevige structuur."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni