Woensdagavond is er de Gouden Schoen, de verkiezing van beste voetballer in België van 2015. De topfavoriet is Sven Kums, middenvelder van AA Gent. Hij speelde lang in de jeugd bij Anderlecht en is geboren en getogen in Dilbeek. Het gemeentebestuur organiseert festiviteiten om hun bekendste inwoner in de bloemetjes te zetten.

Op het veld van provincialer VC Groot Dilbeek, de opvolger van Dilbeek Sport waar Sven Kums zijn voetbalcarrière begon, is een tent opgesteld.

Daar zullen delen van de ceremonie op groot scherm uitgezonden worden. Tussendoor is er animatie en muziek voorzien.

Niet per helikopter
“We kunnen dit niet ongemerkt voorbij laten gaan”, zegt de burgemeester van Dilbeek Willy Segers (N-VA) aan onze redactie. “We wilden meer doen dan gewoon een obligate ontvangst op het gemeentehuis bij een eventuele overwinning. Nu proberen we de inwoners van Dilbeek bij elkaar te brengen voor het gebeuren.”

Bovendien is de kans groot dat Kums zelf ook een bezoek brengt, indien hij wint. “Hij woont nog altijd in Dilbeek, dus hij moet sowieso bij het naar huis gaan langs ons feest passeren. We gaan hem wel niet, zoals hier en daar werd gezegd, ophalen met een helikopter.”

Iedereen in de gemeente kent de familie Kums, zegt Segers: “Het zijn hele bescheiden mensen: ze waren vereerd dat we dit organiseren voor hem, maar ze zeiden er meteen bij dat we die moeite niet moesten doen.”

Anderlecht
Kums is geboren en getogen in Dilbeek, en begon op zijn 7de te voetballen bij het plaatselijke Dilbeek Sport. Zijn vader Ludo Kums is leerkracht in het Sint-Niklaasinstituut in Anderlecht en is nu scout bij RSC Anderlecht.

Sven speelde zelf tien jaar bij de jeugdploegen van Anderlecht. Hij kon er niet doorbreken bij de eerste ploeg, en speelde voor Lierse, Kortrijk, Herenveen en Zulte Waregem.

Vorig voetbalseizoen brak hij pas echt door, als draaischijf van kersverse landskampioen AA Gent. En de voorbije maanden bewees de middenvelder ook zijn kunnen in de Champions League, met sterke prestaties tegen Lyon en Valencia. Daarmee is Kums de gedoodverfde favoriet voor de Gouden Schoen, als opvolger van Anderlechtspeler Dennis Praet.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni