Dit zijn de mogelijke gevolgen voor Anderlecht na stopgezette match

© Photonews
| Bengaals vuur in het Anderlechtvak op Sclessin.

De voetbalklassieker tussen Standard en Anderlecht moest op vrijdagavond nog tijdens de eerste helft definitief afgefloten worden na wangedrag van de RSCA-fans. Wat zijn nu de gevolgen voor Anderlecht?

Volgens De Standaard is het zeker dat Anderlecht 50.000 euro boete zal moeten betalen. Dat staat immers zo in het interne reglement van de Pro League, het overkoepelend orgaan van de profclubs.

Een onderbreking van de match resulteert in een boete van 25.000 euro voor de club waarvan de fans in fout gingen; bij stopzetting van de match loopt dat bedrag op tot 50.000 euro.

Dat neemt echter niet weg dat ook Standard een boete riskeert. Volgens La Dernière Heure kunnen ook de rookbommen van de supporters van Standard leiden tot sancties.

Wedstrijd achter gesloten deuren

Maar daarnaast kunnen er nog sancties volgen, zoals de 5-0-forfaitnederlaag. In het bondsreglement staat letterlijk dat “de wedstrijd geacht wordt met forfaitscore verloren te zijn door de club van wie de fans verantwoordelijk waren voor de wanordelijkheden”. In dit geval is dat Anderlecht.

STANDARD_ANDERLECHT_SVEN_KUMS
© Photonews
| Kapitein Sven Kums probeert de fans tevergeefs tot kalmte aan te manen.

Op dat officiële nieuws is het weliswaar nog wachten tot het bondsparket de vordering doet en tot de Geschillencommissie, of de Buitengewone Kamer van de Geschillencommissie, die sanctie oplegt. Dat laatste zal normaal gezien pas over een tiental dagen geweten zijn.

Ook dreigt voor Anderlecht dat het een wedstrijd achter gesloten deuren moet spelen. Volgens het bondsreglement kan die sanctie voorwaardelijk of effectief zijn. Anderlecht kan wel altijd nog in beroep gaan.

Niet eerste keer

Het betreft overigens niet de eerste keer dat een wedstrijd in het Belgisch voetbal definitief werd stopgezet. De laatste keer dateert van 4 december 2016, toen supporters van Charleroi en Standard het te bont maakten. De match werd toen stopgezet en geen van beide clubs kreeg toen punten.

Beelden van in het vak van Anderlecht.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?