Duits kampioen Ackermann wint Brussels Cycling Classics

Brussels Cycling Classic
© Brussels Cycling Classic
| In een sprint haalde de Duitser het van onze landgenoot Jasper Stuyven (archiefbeeld).
© Brussels Cycling Classic
| In een sprint haalde de Duitser het van onze landgenoot Jasper Stuyven (archiefbeeld).

Pascal Ackermann (BORA - hansgrohe) heeft zaterdag de zesde editie van de Brussels Cycling Classic (cat. 1.BC) gewonnen. Na 201,4 kilometer, met start aan het Jubelpark en aankomst na 201,4 kilometer op de Houba de Strooperlaan in Brussel, hield de 24-jarige Duitser in een door een val ontsierde massasprint met sprekend gemak Jasper Stuyven en de Fransman Thomas Boudat achter zich.

Na 10 kilometer vormde zich een kopgroep met Oliver Naesen, de Nieuw-Zeelander Hamish Schreurs, de Nederlander Nick van der Lijke, de Luxemburger Tom Wirtgen en de Denen Lars Ytting Bak en Jonas Gregaard Wilsly. Zij boekten halfkoers hun maximale voorsprong van 3:30. Na de beklimming van de Rue d'Ittre in Tubeke, op 75 kilometer van de finish, moest Schreurs er voorin af. In de grote groep bepaalden vooral Groupama-FDJ, Quick-Step Floors en UAE Team Emirates het tempo.

Na de beklimming van het Krabbos, de twaalfde en voorlaatste helling van de dag, trokken Thomas Sprengers, de Fransman Rémi Cavagna en de Pool Kamil Gradek in de tegenaanval. Op de Sollenberg, de laatste helling van de dag op 38 kilometer van de eindmeet, moest Wirtgen zijn medevluchters laten rijden. De Luxemburger werd snel opgeraapt door het groepje met Sprengers, waarbij ook de Fransman Anthony Turgis was komen aansluiten. Ook dat gezelschap ging te snel voor Wirtgen.

Met nog 28 kilometer voor de boeg sloten de vier achtervolgers aan bij de vier leiders. Wat verderop versnelde Cavagna, Naesen reageerde. Het tweetal kreeg met Bak, Turgis en Sprengers opnieuw versterking. Cavagna en Naesen gooiden de handdoek en toen bij het indraaien van een bocht Turgis en Sprengers tegen de vlakte gingen, bleef Bak alleen over. De Deen was er op 11 kilometer van de finish ook aan voor de moeite. Meteen konden de teams van de sprinters beginnen aan de voorbereiding op de aangekondigde massaspurt, al pruttelde Dries De Bondt nog even tegen.

ackerman
© Wikimedia Commons
| Pascal Ackermann (archiefbeeld).

Op de lange Houba de Strooperlaan gingen enkele renners, onder wie Rudy Barbier, tegen de vlakte. Arnaud Démare, de winnaar van vorig jaar, werd daarbij gehinderd en zag zo alle kansen verdwijnen. Ackermann liet het niet aan zijn hart komen, zette zich ven ver op kop en hield makkelijk stand.

De Duitse kampioen boekte zijn zevende zege van het seizoen. Eerder bracht hij de slotrit van de Ronde van Romandië (WT), een etappe in de Dauphiné (WT), de Prudential Ride Londen Surrey Classic (WT) en twee ritten in de Ronde van Polen (WT) op zijn palmares.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?