| Kevin Borlée in actie met de Belgian Tornados op het WK 4x400 meter in Eugene, Oregon.

Dylan Borlée en Cynthia Bolingo naar finale 400 m, blessure voor Kevin Borlée

© Belga
16/08/2022
Updated: 16/08/2022 14.24u

Dylan Borlée en Cynthia Bolingo hebben zich dinsdag geplaatst voor de finale van de 400 meter op het EK atletiek in het Duitse München. Kevin Borlée, de Europese kampioen van 2010 en Europese vicekampioen van 2018, begon in de tweede halve finale bij het ingaan van de eerste bocht te trekkebenen en tastte naar de hamstrings. Camille Laus en Alexander Doom overleefden de halve finales evenmin.

Bij de mannen stonden broers Alexander Doom en de broers Dylan en Kevin Borlée rechtstreeks in de halve finales in het Olympiastadion. In de eerste halve finale eindigde Doom als zesde in 45.77, 43 honderdsten boven zijn persoonlijk record (45.34). Dylan Borlée was na het slechte nieuws over zijn broer Kevin aan zet in de derde halve finale, maar dat bracht hem niet van de wijs. Hij stoomde naar een chrono van 45.67 (PR: 45.18) en werd zo tweede, achter de Nederlander Liemarvin Bonevacia (45.40).

De eerste twee van elke halve finale en de twee beste verliezende tijden stoten door naar de finale, die dinsdag om 21u43 gepland staat. Dylan Borlée lukte de tiende chrono van alle halvefinalisten, Doom de dertiende.

Blessure Kevin Borlée

Voor Kevin Borlée eindigde zijn 400 meter in mineur. De Belgische hardloopkampioen moest zijn wedstrijd staken door een blessure aan de hamstring.

"Ik had voor de race al een beetje pijn achter de knie", geeft Kevin Borlée aan. "Dat heb ik wel vaker, maar het zorgde al voor een onevenwicht. Verder voelde ik me goed. De opwarming ging ook goed. En dan na 180 meter ging het mis. Ik voelde een pijnscheut in de rechterhamstring," legt de sprinter uit.

De blessure van Kevin Borlée is mogelijk slecht nieuws voor de Belgian Tornados, die dit weekend op een nieuwe Europese titel op de 4x400 meter mikken, na EK-goud in 2016 en 2018. "Het is niet zo erg, denk ik, maar ik ben niet optimistisch voor de rest van het EK," is Kevin Borlée bezorgd.

"We gaan het samen met de dokter bekijken en een echo laten nemen. Dan zullen we meer weten. Ik kan momenteel weinig zeggen over de 4x400 meter. Misschien valt het mee en kan ik snel terugkeren. We zullen moeten afwachten," besluit hij.

Jonathan Borlée, nog steeds Belgisch recordhouder met 44.43, tekent wel zeker present voor de Tornados. Hij is hersteld van een hamstringblessure.

20220816_CYNTHIA BOLINGO EK ATLETIEK MUNCHEN

| Cynthia Bolingo juicht na haar kwalificatie voor de finale van de 400 meter op het EK in München.

Bij de vrouwen werd de Doornikse Camille Laus achtste en laatste in de tweede halve finale in een ondermaatse 54.28. Haar persoonlijk record bedraagt 51.49.

Belgisch recordhoudster Cynthia Bolingo, de Europese vicekampioene van 2019 in zaal, kreeg een waarschuwing voor een valse start in de derde halve finale. Maar daarna pakte ze uit met een sterke race. In een seizoensbeste van 50.83 werd ze tweede achter de Nederlandse Femke Bol (50.60), 54 honderdsten boven haar PR (50.29).

De eerste twee van elke halve finale en de twee snelste verliezende tijden waren zeker van een stek in de finale, die woensdagavond om 22u02 op het programma staat. Bolingo gaat met de zesde chrono naar de eindstrijd.

De Ukkelse maakte vorige maand haar comeback, nadat ze in februari op het BK indoor een zware knieblessure opliep. Daardoor miste ze het WK in het Amerikaanse Eugene. Naomi Van den Broeck wist maandag de reeksen van de 400 meter niet te overleven. Samen met Laus en Bolingo komt ze in München nog in actie met de Belgian Cheetahs op de 4x400 meter.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni