Edmond Machtensstadion kolkt als vanouds na felbevochten overwinning van RWDM

FVDE
13/02/2022

Met een groot strijdershart, een solide defensie en enkele sublieme aanvallende acties was RWDM zondagmiddag KMSK Deinze te slim af. En zo slaat RWDM als 2de in de stand een kleine kloof met eerste achtervolger Waasland-Beveren, dat nu op vijf punten volgt. Intussen lokken de goede resultaten steeds meer fans naar het Edmond Machtensstadion.

Wie het voetbal al enkele jaren volgt, herkent zo de namiddagen of avonden waarop er elektriciteit in de lucht hangt. Zondag was het nog eens zo’n dag waarop de kaarten uitstekend lagen voor een ‘avondje uit de oude doos’ voor RWDM. De goede resultaten gekoppeld aan een supportersactie – amper drie euro voor een ticket – hadden tot 5.000 fans naar het Edmond Machtensstadion gelokt. De wachtrij van wel honderd meter aan de ingang, te danken aan de gebrekkige organisatie van de CST- en ticketcontrole, namen ze op de koop toe. Ze kregen immers waar voor hun geld: zowaar nog eens een kolkend Machtensstadion – dat gebeurt heus niet elke week – en een wedstrijd op het scherpst van de snee.

Strijd voor de tweede plaats

Er is dan ook heel wat veranderd in Molenbeek sinds de jaarwisseling. De broodnodige overname leidde tot extra centen, en dat is eraan te zien op het veld. En zelfs aan het veld: RWDM nam een Nederlands bedrijf onder de arm om een strook van de schabouwelijke grasmat te vervangen. En zo was het gras in Molenbeek voor één keer echt wel groener aan de overkant.

De wedstrijd tegen Deinze kreeg extra cachet met het oog op de strijd voor promotie, toen Waasland-Beveren vrijdag verrassend onderuit ging tegen Lierse Kempenzonen – de tweede nederlaag op rij voor de Waaslanders. Maar eerder deze week dook er een derde hond in het kegelspel op: uitgerekend Deinze ging zowaar met 0-3 winnen op het veld van de ongenaakbare leider Westerlo. Mits winst in Molenbeek klommen de Oost-Vlamingen tot op één puntje van de tweede plaats.

Zakaria El Ouahdi

| Zakaria El Ouahdi, dé smaakmaker voor RWDM tegen Deinze.

RWDM sloeg afgelopen winter hard toe op de transfermarkt, maar had tegen Deinze zijn ‘prestigetransfers’ eigenlijk niet nodig om goed te voetballen. Zo behield trainer Vincent Euvrard achterin het vertrouwen in het centrale duo Ruyssen – Le Joncour en moet de Bosniër Kurdic voorlopig toekijken vanop de bank.

Ook in aanvallend opzicht waren het vertrouwde gezichten die van zich lieten spreken. Lenny Nangis bijvoorbeeld, een constante dreiging op de flank, die tegen Deinze terug in de ploeg keerde na een schorsing van vier wedstrijden. En Thomas Ephestion, om een of andere bizarre reden overbodig bij Westerlo en zo al twee seizoenen op rij gehuurd bij de kempenzonen. De man dartelde en dolde met zijn tegenstanders, schudde enkele geniale dribbels uit zijn sloffen en bediende op het halfuur Igor De Camargo met een prachtige indraaiende bal. De Braziliaanse Belg vond eerst nog doelman Vandenberghe op zijn weg, maar de nieuwe Kazakse linksback Yan Vorogovskiy was goed gevolgd om de verdiende openingstreffer binnen te schieten.

Van supersub tot smaakmaker

Dé man om dezer dagen in de gaten te houden bij RWDM, is Zakaria El Ouahdi. De vinnige winger deed voor de winterstop vooral dienst als supersub, maar bewijst sinds de jaarwisseling dat hij meer in zijn mars heeft dan dat. Hij koppelt een enorm loop- en uithoudingsvermogen aan een feilloze techniek. Het type speler waarvan je weet dat er altijd wel iets te gebeuren staat – zoals toen Rommens hem twintig minuten voor tijd netjes vrijspeelde op links, hij rechtsback Quirynen helemaal tureluurs dribbelde en vervolgens in het zijnet besloot.

El Ouahdi is nog maar net 20 geworden, twee jaar geleden speelde hij nog bij Rupel-Boom op amateurniveau. Toen het coronavirus het amateurvoetbal stillegde en El Ouahdi technisch werkloos werd, volstond een telefoontje van zijn vader naar teammanager Serge Beerens om hem even te laten meedraaien bij de beloften van RWDM. Nu groeit hij in snel tempo uit tot een draaischijf van dit RWDM.

Kwam Deinze dan niet in het stuk voor? Toch wel, zeker in het derde en vierde kwart van de partij. De altijd gevaarlijke Challouk bijvoorbeeld, liep zowat het hele veld over met het leer aan de voeten, maar liep zich dan toch vast aan de rand van het strafschopgebied. Kort voor en kort na de rust moest doelman Defourny zich echt onderscheiden. Eerst toen Mertens van dichtbij de bal bijna in doel kon deviëren, na de koffie had hij een dubbele redding in huis bij een gevaarlijke vrije trap.

Feest na de overwinning tegen Deinze.

Toch waren de beste kansen gedurende de hele partij voor RWDM. De Camargo kopte van dichtbij over – het soort kansen dat hij meestal met de ogen dicht binnenkopt – en zag zijn harde schot na de rust gepareerd door Vandenberghe. Eén aanval had echt wel een doelpunt verdiend: Nangis kreeg vrije baan op links, via El Ouahdi ging de bal naar de mee opgerukte rechtsback Ibrahima Sankhon, maar zijn poging vond een Oost-Vlaams been op weg naar het doel.

Debuut van Hazard

Van Obbi Oulare was nog geen spoor – de voormalige speler van Standard en Club Brugge is nog niet wedstrijdfit – maar Kylian Hazard kregen we wél al te zien. De jongere broer van Eden en Thorgan maakte met een invalbeurt zijn Molenbeeks debuut – daarmee is hij al het tweede familielid van een Rode Duivel dat het shirt van RWDM mag aantrekken, want op een blauwe maandag speelde ook de jongere broer van Yannick Carrasco al eens (heel even) voor de club uit Molenbeek.

Hazard viel op door zich meteen mee in de bikkelharde strijd voor het behoud van de voorsprong te mengen. Kort voor tijd bood hij de ook al ingevallen Togui de beslissende 2-0 op een presenteerblaadje aan, maar de van KV Mechelen gehuurde Ivoriaan besloot onbesuisd over.

Nog één keer Deinze in het absolute slot, toen Staelens een wenkende kans zag stranden op het been van Vorogovskiy. De ontlading na het laatste fluitsignaal op het veld, in de dug-out en in de tribunes sprak boekdelen: een verdiende, maar felbevochten overwinning in een intense wedstrijd die wel wat weg had van een echte cupmatch. Het vervelende neveneffect: niemand bij RWDM kan zich, na zeven overwinningen in de laatste acht wedstrijden, nu nog wegsteken. Met minder dan de tweede plek kan rood-zwart nu geen vrede meer nemen, zeker nu het al vijf punten voorsprong telt.

Met een duidelijk spandoek 'Open de uitvakken' riepen de RWDM-fans de Pro League op om verplaatsingen voor voetbalsupporters opnieuw mogelijk te maken, in navolging van de versoepelingen van het overlegcomité. Logisch, want volgende week staat de topper op verplaatsing bij Waasland-Beveren op het programma. Dé kans voor RWDM om nog een extra optie te nemen op die felbegeerde tweede plek?

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport , RWDM

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni