Eerste editie 10 km Ukkel is succes

Bruno Schols
© Brussel Deze Week
22/05/2008
Zo'n 1.500 lopers verschenen afgelopen zondag aan de start van de eerste editie van de 10 km van Ukkel. Na bijna veertig minuten finishte de eerste loper. "Het was een heel zwaar parcours," zei Vladimir Eslajadillo meteen na aankomst. Net als voor vele anderen is de 10 km van Ukkel zijn voorbereidingswedstrijd voor de 20 km door Brussel, nu zondag.

Met zo'n 1.500 lopers was er maar de helft van het maximaal toegestane aantal lopers opgedaagd, maar schepen Boris Dillies (MR) vindt dat niet erg. Hij blikt tevreden terug: "Ik denk dat we de eerste editie over de hele lijn een succes kunnen noemen. We hadden onszelf een minimum van duizend lopers opgelegd, en daar zijn we uiteindelijk ruim boven geraakt. Het is de allereerste editie, en uiteindelijk hebben we alleen in Brussel reclame gemaakt."
De schepen laat alvast weten dat er ook volgend jaar een 10 km van Ukkel zal zijn. "Het was een jongensdroom van me om ooit een loopwedstrijd in Ukkel te organiseren. Ik vind dat er echt wel plaats voor is in de hoofdstad."

Op en neer
Het weer - toch een succesbepalende factor voor een loopwedstrijd - zat alvast helemaal mee: bewolkt en koel, maar wel droog. Vertrek- en eindpunt was de hippodroom van Bosvoorde, waar een zangkwartet er de sfeer inhield.
Na een dertigtal minuten wedstrijd staan de toeschouwers vol spanning te wachten op de eerste loper. Het doet wat denken aan de glorietijden van de renbaan, toen de beau monde op de tribunes kwam kijken naar de paardenwedstrijd. Helaas bevindt de tribune zich al jaar en dag in een ellendige staat en is ze gesloten voor het publiek. Maar het decor mocht er best wezen, met de grassprieten van het golfveld en de bomen van het Zoniënwoud op de achtergrond.

En dan komt de eerste loper eenzaam alleen naar de meet: Vladimir Eslajadillo. Hij krijgt meteen felicitaties van burgemeester Armand De Decker (MR), die hem een medaille uitreikt. "Vanaf de vijfde kilometer is er een forse helling en daarna gaat het heel de tijd op en neer," zegt Eslajadillo. "Het is om de vijfhonderd meter weer optrekken."
Veel tegenstand heeft hij niet gehad. "Ik ben in de eerste vijfhonderd meter weggelopen en heb niemand meer gezien," zegt hij lachend.

Eslajadillo komt uit Vilvoorde. De 10 km van Ukkel is geenszins zijn proefstuk. Met een uur en vijf minuten werd hij al 35ste in de 20 km door Brussel. Hij kan rustig zijn interview afwerken tot de tweede over de finish komt. "Dat is mijn trainer," zegt hij lachend.

Anders dan de 20 km door Brussel waren er heel veel Brusselse lopers. "De kleinschaligheid maakt de wedstrijd ook een stuk intiemer," zegt Dillies. Maar voor volgend jaar mikt hij toch op meer lopers. "Na de derde editie zullen we waarschijnlijk aan onze maximumcapaciteit zitten."
De wedstrijduitslag kunt u bekijken op www.10km.be.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Ukkel, Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni