Manneken Pis uit Geraardsbergen en Pascal Van Cauwenberge, oprichter van de fanclub.

Eerste Vlaamse fanclub RWDM: ‘Ze gaan niet naar buiten zonder de juiste sjaal'

Jasmijn Post
© BRUZZ
13/05/2023

Bij fan Pascal Van Cauwenberge, geboren in Geraardsbergen, zit de liefde voor RWDM diep. Het stadion is al decennia een tweede thuis voor hem. Hij richtte de eerste Vlaamse fanclub op om de Molenbeekse voetbalclub te steunen. "Ik vind het zo leuk dat mensen die jarenlang fan waren van Club Brugge nu met een rood-wit-zwarte sjaal naar Brussel komen."

Wat maakt RWDM volgens jou zo bijzonder?

Van Cauwenberge: Ik ben geboren en getogen in Geraardsbergen, en mensen vragen me altijd hoe het komt dat ik fan ben van RWDM. Ik was erbij toen de vernieuwde tribune werd geopend in 1973. Ik was een kleine jongen toen, negen jaar. RWDM zit sindsdien in mijn hart.

De gezelligheid, de sfeer, dat was voor mij de hemel toen mijn vader me voor het eerst meenam. Dat is het vandaag nog steeds. RWDM is een magische club voor mij. Iedereen kent elkaar, mensen voelen zich er direct thuis, ook in het stadion. De ambiance en gezelligheid, dat gaat nooit meer weg. Als ik aankom in het stadion, krijg ik nog steeds kippenvel.

Hoe kwam je op het idee om de eerste Vlaamse fanclub voor RWDM op te richten?

Pascal van Cauwenberge: Als kind was ik fan en ik ben altijd blijven kijken, zowel thuiswedstrijden als uitwedstrijden. In maart 2018 hebben we de fanclub opgericht. We begonnen met ongeveer vijf mensen en de fanclub groeide snel via sociale media. We hebben ook wat reclame gemaakt en kregen heel wat reacties, tot in Harelbeke, West-Vlaanderen.

Zie je meer en meer RWDM-fans zich aansluiten, nu het zo goed gaat met de ploeg?

Van Cauwenberge: Het aantal supporters blijft groeien. Hoewel we geen ledenlijst hebben, merken we dat steeds meer mensen zich aanmelden als we aankondigen dat we met een bus naar een wedstrijd gaan. Zelfs supporters van Brugge en Anderlecht komen soms mee. Ik vind het zo leuk dat mensen die jarenlang fan waren van Club Brugge nu met een rood-wit-zwarte sjaal naar Brussel komen.

Is dat wel de bedoeling?

Van Cauwenberge: Hoe meer mensen we kunnen overtuigen, hoe beter. Het is gezellig, er is altijd sfeer, we zijn een fanclub voor iedereen. Maar als er morgen supporters van welke club dan ook meegaan, kan ik niet garanderen dat ze op een bepaald moment een sjaal van RWDM dragen.

Wat zijn de hoogtepunten die je hebt ervaren sinds de oprichting van de fanclub?

Van Cauwenberge: Steeds vertrekken met een volle bus naar Molenbeek, dat is telkens een hoogtepunt. Vorig weekend was extra bijzonder: toen reden van Roeselare naar Steenbrugge. Op de snelweg stopten we voor een toiletbezoek voor de dames, en de spelersbus stopte naast ons. We hebben foto's genomen met de spelers, ze bleven zo'n dertig minuten bij ons staan. Hen ontmoeten op dat tankstation langs de snelweg, dat was onvergetelijk. De spelers vertrokken onder een erehaag van de fans, dat was fantastisch.

"In Geraardsbergen staat ook een Manneken Pis. Daarom vind je hem ook terug in onze vlag."

Pascal Van Cauwenberge

En welke herinneringen waren minder?

Van Cauwenberge: De nederlaag tegen Seraing, de lange rit terug naar Geraardsbergen, terwijl iedereen erg teleurgesteld was... Het hoort erbij, het is sport. Na de match van Seraing hebben we trouwens een volledige voetbaluitrusting geschonken aan Manneken Pis. Let op, Manneken Pis in Geraardsbergen, want daar staat er ook één. Om die reden zit hij ook in onze vlag.

Welke spelers hebben je verrast het afgelopen seizoen?

Van Cauwenberge: Ik vind Challouk heel goed, O'Brien ook, net als doelman Defourny. De Braziliaan (Oyama, red.) had een probleem met de temperatuur, maar het is een goede groep, de trainer zei dat ook: 'iedereen neemt iedereen mee.'

Ik vind elke wedstrijd belangrijk, maar er is veel vooruitgang vergeleken met vorig seizoen, de kwaliteit van het voetbal is een stuk hoger. Zo zie je maar: iedereen moet iedereen meenemen. Dat is het sleutelwoord van succes.

dad678f9-rwdmforevergeraardsbergen.jpg

| Fanclub RWDM Forever Geraardsbergen vlak voor vertrek naar Molenbeek.

Wat is een goede wedstrijd voor u?

Van Cauwenberge: Een goede wedstrijd, dat is er één met veel doelpunten, het is saai als het op 0-0 eindigt, ook al kan het een goede wedstrijd zijn geweest. Vanavond moeten ze voor 110 procent vechten. We hopen op een prachtige wedstrijd voor de 10.000 mensen die aanwezig zijn met als kers op de taart…

De overwinning

Van Cauwenberge: Ja. De stress begin ik nu te voelen...

Wat verwachten jullie van de wedstrijd?

Van Cauwenberge: We gaan winnen natuurlijk. Ik denk niet dat er iemand op de bus stapt met het idee dat we geen kampioen zullen spelen. We vertrekken straks naar Molenbeek in een dubbeldekkerbus voor 78 passagiers. Iedereen gelooft er rotsvast in.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni